Index Vakbarát Hírportál

Kitört a szinkronbotrány, már Árpa Attila is beszállt

2023. február 4., szombat 12:38

A színész-producer a közösségi oldalán kissé értetlenkedve adott hangot annak, nem tudja, miért nem őt kérték fel, hogy szinkronizálja saját magát a Vienna Blood című külföldi sorozatban.

A brit BBC Two csatornán 2022 decemberében adták le a Vienna Blood, azaz Bécsi vér című angol sorozat harmadik évadának – amelyet többnyire hazánkban forgattak – utolsó részét, az epizódot azonban már szinkronizálták magyar nyelvre. A produkcióban több magyar is feltűnt, köztük Árpa Attila és Spilák Klára. Legutóbb a színész-producer fejezte ki elégedetlenségét az Instagram-oldalán azzal kapcsolatban, hogy nem őt kérték fel, szólaltassa meg a saját karakterét – a szériában egy epizód erejéig tűnik fel Slum Landlord szerepében.

Soha nem fogom megszokni, amikor egy külföldi sorozatban vagy filmben feltűnök, és nem a saját hangomon szólalok meg. Vicces érzés. De magyarul eddig mindig magamat szinkronizáltam, mindegy, hogy egy mondatot/tekercset vagy százat. Eddig. Nem tudom az okát, de a Vienna Blood című sorozatban valaki más szinkronizált engem. Magyarul. Fel sem hívtak

írta közösségi oldalán Árpa.

Hasonló érzéseket válthattak ki a történtek a korábban a Barátok köztben és A tanárban feltűnő Spilák Klárában is, akit szintén nem kértek fel arra, szinkronizálja az általa eljátszott karaktert. Árpához hasonlóan neki is egy epizód erejéig szántak szerepet a Bécsi vérben, Fraulein Seidlt játszotta. A színésznő a Facebook-oldalán osztott meg egy bejegyzést, amelyben megjegyezte, nem érti, miért nem merült fel a szinkronrendezőben, hogy őt kérje fel. 

Ha Sarah Jessica Parker, Robin Wright, Julianne Moore, és sorolhatnám tovább, magyar hangjaként megszólalhatok, akkor talán saját magam szinkronja is lehettem volna

– fejtette ki.

Árpa Attila és Spilák Klára mellett egyébként már legalább egy tucat magyar tűnt fel a Frank Tallis könyvei alapján készült angol krimi egyes évadaiban, köztük Oroszlán Szonja, Magyar Éva, Inotay Ákos, Bárány Virág, Schmidt Sára, Bach Zsófia, Adorjáni Bálint és Végh Péter.

(Borítókép: Árpa Attila 2022. december 13-án. Fotó:  Karip Tímea / Index)

Rovatok