Index Vakbarát Hírportál

Retteghet az amerikai elit, nyilvánosságra hozzák Jeffrey Epstein bűntársainak és áldozatainak nevét

2023. február 11., szombat 09:12

A következő hetekben nyilvánosságra hozhatják a szexkereskedelemmel és erőszakkal vádolt, majd elítélt Jeffrey Epstein elleni bizonyítékokat, vallomásokat és információkat, a bűntársai és áldozatai nevével egyetemben. Az Epstein 167 társát és áldozatát érintő dokumentumokat közel négy évvel a kegyvesztett pénzember halála után adják ki, melyekben András herceg neve mellett más közszereplők is feltűnhetnek.

A feljegyzések több száz állítólagos elkövetőt és súlyos jogsértésekkel vádolt egyéneket, valamint Epstein áldozatait és alkalmazottjait fedik fel a DailyMail információi szerint, az iratanyag pedig legalább egy, eddig nem említett közszereplő nevét is tartalmazza. 

2019-ben több ezer bírósági irat fedte fel azokat az állításokat, amelyek szerint Epstein többek között az akkor még tinédzser Virginia Giuffre-t egy amerikai szenátornak, Új-Mexikó volt kormányzójának értékesítette szexuális szolgáltatás nyújtásának céljából. 

Ezek az iratok azonban nem kerültek maradéktalanul nyilvánosságra, mivel az elítélt és börtönbe zárt Epstein öngyilkos lett a manhattani cellájában. Az áldozat azóta, közel négy éve próbálja kiharcolni az iratok nyilvánosságra hozatalát, azonban eddig nem járt sikerrel. 

Eddig, ugyanis a dokumentumokat a tervek szerint heteken belül nyilvánosságra hozhatják, mivel az azokban szereplő 167 férfi és nő nem tiltakozott nevük nyilvánosságra hozatala ellen.

Az egyik ilyen férfi állítólag András herceg, akit az évek óta húzódó botrány miatt még II. Erzsébet fosztott meg katonai és királyi címeitől. Giuffre András herceget is szexuális zaklatással vádolta meg, a nőnek pedig maga Epstein mutatta be a királyi sarjat a vádak szerint.

András herceg mellett a listán ott lehet Alan Dershowitz, harvardi jogász professzor – akit Giuffre szintén már megvádolt szexuális zaklatással.

A lap szerint több tucat személy szerepel Epstein vagy egykori kerítője és barátnője, Ghislane Maxwell – aki jelenleg 20 éves börtönbüntetését tölti a szexuális emberkereskedelemben játszott szerepéért – társaként feltüntetve a dokumentumokban. 

Az egyik ilyen személy – akit ügyvédjei közszereplőnek neveztek – azért került be a dokumentumok közé, mert szerepelt Epstein „Fekete Könyvében”, amely több mint 1000 híresség, politikus és üzletember telefonszámát tartalmazta. A listán emellett szerepel egy helyettes államügyész is, aki segíthette Epsteint egy 2007-ben ellene indított gyermekprostitúciós ügyben, így az üzletember mindössze 15 hónapot ült akkor a tettéért, baráti egyezségüknek köszönhetően. 

(Borítókép: Stephanie Keith / Getty Images)

Rovatok