Index Vakbarát Hírportál

Halálhírét keltették Bruce Willisnek

2023. február 20., hétfő 15:41

Az interneten elkezdtek keringeni azok a pletykák, amelyek azt állítják, hogy Bruce Willis egy kórházban haldoklik.

A gyanú szerint többen is azért kezdték el terjeszteni az álhírt, hogy forgalmat tereljenek oldalaik irányába, hogy bevételhez jussanak az oldalmegtekintésekből és a YouTube-hirdetésekből.

Did Bruce Willis just die in the hospital?! *https://t.co/katk4B7fye#TechARP #BruceWillis #Celebrity #Celebrities #Death #Tragedy #Facts #FactsMatter #FactCheck #Hoax #Fake #FakeNews #Entertainment #Actor #Hollywood

— Dr. Adrian Wong (@DrAdrianWong) February 20, 2023

Bruce Willis – akinél pár napja frontotemporális demenciát diagnosztizáltak az orvosok – tragikus kognitív hanyatlása éveken át játszódott le a forgatásokon, mielőtt végül visszavonult a színészkedéstől.

Tavaly márciusban Bruce Willis felesége, Emma Willis, volt felesége, Demi Moore és öt lánya közös nyilatkozatban tudatta, hogy az egyik legismertebb akcióhős afáziában szenved, emiatt felhagy a színészettel.

Az afázia a beszéd megértésének vagy produkciójának zavara, amely agyvérzés, fejsérülés, tumor vagy fertőzés következtében alakul ki. Hosszú ideig tartó terápiával sok esetben ha nem is teljes gyógyulást, de jelentős állapotjavulást lehet elérni. A magyar színészek közül Kulka János küzd afáziával.

Mi vár arra, akit frontotemporális demenciával diagnosztizálnak?

frontotemporális demencia gyűjtőfogalom, amelybe olyan agyi rendellenességeket sorolnak, amelyek az agy homloklebenyét (frontális lebeny) és/vagy a halántéklebenyét (temporális lebeny) érintik. Ezen agyterületek felelősek a személyiségért, a viselkedésért, a beszélt nyelvért és megértéséért.

A betegségre jellemző az intellektuális képességek romlása, a személyiség megváltozása, a viselkedés- és hangulatzavarok, illetve a betegek elveszthetik nyelvi képességeiket is, ugyanakkor a betegség előrehaladott szakaszában is sokáig érintetlen marad a térbeli tájékozódás képessége.

(Borítókép: Bruce Willis. Fotó: Frazer Harrison / Getty Images)

Rovatok