Index Vakbarát Hírportál

Módszerei és kijelentései miatt támadják a Harry herceggel interjúzni készülő Máté Gábort

2023. február 27., hétfő 17:09

Hiába érte a megtiszteltetés, hogy Harry herceggel vesézheti ki nemrég megjelent életrajzi könyvét, mégsem lehet maradéktalanul boldog Máté Gábor. A magyar–kanadai pszichoterapeutát ugyanis a beszélgetés időpontjának kitűzését követően célkeresztbe vette a brit sajtó. A szakembert munkamódszerei és a palesztinokra tett éles kijelentése miatt is támadják.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Máté Gábor magyar születésű kanadai orvos, író, pszichoterapeuta, traumaszakértő március 4-én Harry herceggel fog beszélgetni a Spare című életrajzi könyve kapcsán – amelyet a brit média az elmúlt hetekben már tüzetesen kivesézett. 

Nem Harry herceg azonban az egyetlen, akit most bírálni kezdett a brit sajtó. Máté Gábort – legalábbis a pszichoterapeuta módszereit – kritizáló cikkek jelentek meg azt követően, hogy bejelentette a beszélgetést. 

A szakembert a Daily Mail amiatt vette célba, mert szerintük Máté a kábítószerek dekriminalizálásának szókimondó támogatója, és korábban az amazóniai ayahuasca növényt használta mentális betegségben szenvedő betegeinek kezelésére. A pszichedelikus növény, amelyet főzött italként fogyasztanak, hallucinációkat és egyéb mellékhatásokat okoz, beleértve a hányást is. 

Ezt nehezményezik az amerikai és kanadai hatóságok is. A lap szerint

2011-ben kanadai tisztviselők figyelmeztettek: letartóztatják MÁté Gábort, ha nem hagy fel a szer betegein való alkalmazásával.

A Daily Mail emellett felrója, hogy a szakember nemcsak a szakterületéhez kapcsolódóan, de azon kívül is rendszeresen kifejti véleményét, amit nem mindig tartanak szerencsésnek.

2021-ben mint vendég jelent meg Russell Brand humorista podcastjében, ahol az izraeli–palesztin konfliktus volt a téma. Ebben a műsorban a lap szerint azt mondta, hogy a helyiek elűzése nélkül nem lett volna lehetséges egy zsidó állam létrehozása. Emellett

Máté Gábor Gázát a világ legnagyobb szabadtéri börtönének nevezte. hozzátette: ilyen körülmények között az emberek természetes, hogy szélsőséges vezetést választanak – utalva a Hamász 2006-os választási győzelmére.

A cikk rámutat: a szakember sokak által palesztinellenesnek ítélt kijelentése mögött megrázó történet rejlik, hiszen zsidó származása egész karrierjére komoly hatást gyakorolt. Az író, pszichoterapeuta 1944-ben, Budapesten született, anyai nagyszüleit Auschwitzban ölték meg, amikor ő öt hónapos volt. Ezt követően csecsemőként elválasztották édesanyjától, hogy megmentsék az életét, míg apját a nácik kényszermunkának vetették alá – nem volt könnyű gyerekkora. 

Éles kijelentéseit és munkamódszerét mindez természetesen nem validálja. Harry herceg döntése ezek ellenére sem meglepő, hiszen választása egyfajta újabb jele a terápiás gyógyulás iránti elkötelezettségének.

Harry és kiadója, a Penguin Random House közösen szervezett eseményére brit idő szerint 17 órakor kerül sor március 4-én, szombaton. 

(Borítókép: Máté Gábor és Harry herceg. Fotó: Zöld Fanni / Index /  Kevin Winter / Getty Images for Global Citizen VAX LIVE )

Rovatok