Index Vakbarát Hírportál

Így lett Harry herceg a királyi család nagy vesztese

2023. március 5., vasárnap 18:20

A herceg és neje, Meghan Markle a királyi kötelezettségekről való lemondásukkal, illetve az Egyesült Államokba költözésükkel számos privilégiumnak mondhattak búcsút, amelyeknek csak az egyikét jelenti a Frogmore Cottage, ahonnan nemrég kipenderítetté őket III. Károly.

A napokban terjedt el a hír a sajtóban, miszerint közvetlenül Harry herceg könyvének megjelenését követően III. Károly király elvette fiától és annak nejétől, Meghan Markle-től az Egyesült Királyságban található lakhelyüket, a Frogmore Cottage-ot – ami hivatalosan a Crown Estate-hez tartozik, azaz olyan ingatlan, ami sem a királyi családé, sem az államé, így a família csak a haszonélvezője. A Frogmore Cottage Windsorban található, egyköpésnyire az Adelaide Cottage-tól, ahol Vilmos herceg és Katalin hercegné élnek gyermekeikkel. A sussexiek a házat még II. Erzsébet királynőtől kapták esküvői ajándék gyanánt 2018-ban, legutóbb pedig tavaly újították meg a bérleti szerződésüket, amelyet az uralkodó a hírek szerint nem szeretne meghosszabbítani. 

A terve az, hogy András herceget költözteti oda a 30 szobás Royal Lodge-ból, ahol jelenleg lakik, ám a királyi sarj ebbe egyelőre nem ment bele – tekintve, hogy 60 évre szóló bérleti szerződése van a Royal Lodge-ba.

Úgy tűnik, III. Károly azon ügyködik, hogy az utolsó szálat is elvágja, ami még Harry herceget az Egyesült Királysághoz köti. Apa és fia kapcsolata ingoványos talajon mozog már azóta, hogy Harry herceg és Meghan Markle lemondtak királyi kötelezettségeikről, és az Egyesült Államokba költöztek, ahol egy Oprah Winfrey-nek adott interjúban arról tálaltak ki, nem leányálom a királyi család tagjának lenni. Az utóbbi időben az ellentétek csak még inkább mélyültek, amin a herceg önéletrajzi könyve, a Spare (Tartalék), illetve a tavaly novemberben megjelent netflixes sorozatuk sem segített.

A családjával már a kapcsolatot sem tartja

A pár olyan részleteket csepegtetett a királyi család hímes tojásként őrzött magánéletéről, hogy nem csupán a família, hanem az egész szigetország megorrolt rájuk. Holott a hercegnek nem kis vesztenivalója volt, és a korábbi életét hátrahagyni gyakorlatilag olyan érzés lehetett, mintha kihúzták volna a lába alól a talajt. De mit vesztett el pontosan?

Harry herceg a nemrég megjelent könyvében, illetve a netflixes sorozatukban is bővebben beszámolt arról, hogyan romlott meg a viszonya a családjával, ami talán a legnagyobb veszteségként könyvelhető el. Felelevenítette például azt a pillanatot, amikor 2020 januárjában a bátyja, Vilmos herceg üvöltözött vele, ahogy az édesapja, III. Károly is valótlan dolgokat vágott a fejéhez azon a találkozón a Sandrigham-házban, ahol a család összegyűlt, hogy megbeszéljék, mi legyen a herceggel a jövőben – és kezdetben nem az volt a terv, hogy feleségével, Meghan Markle-lal együtt csapot-papot hátrahagyva elmennek. 

Mint azt a Harry & Meghan című szériában kifejtette, nejével már 2018-ban azt tervezték, hogy külföldre költöznek, és onnan látják el hivatalos teendőiket. Előbb Új-Zéland, majd Dél-Afrika és Kanada merült fel, azonban minden elhatározásukat nyilvánosságra hozták a „palotabeli források” – a herceg szerint a családtagjai sajtóirodája. 

Öt lehetőséget ajánlottak fel. Az első, hogy semmi nem változik, az ötödik pedig, hogy teljesen kiszállunk. Én a harmadikat választottam, félig kiszállunk, félig nem. Lesz saját munkánk, de közben továbbra is dolgozunk a királynő nevében. Nagyon hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez az opció nem képezhette vita tárgyát

– fejtette ki a herceg a sorozatban, mi történt a sandrighami találkozón. 

Bár lett volna alkalma rendezni kapcsolatát Vilmos herceggel és III. Károllyal, mivel az Egyesült Államokba való költözésük óta pár alkalommal már járt a szigetországban, azonban ez nem ilyen egyszerű. A pár utolsó hivatalos szereplése után először Fülöp herceg temetésére utaztak az Egyesült Királyságba, és ugyan a herceg tudott beszélni a korábbi nézeteltérésekről testvérével és édesapjával, korábbi elmondása szerint továbbra is tévesen értelmezték az egész helyzetet, így nem reménykedett abban, hogy valaha bocsánatot kérnek. Márpedig Harry herceg nemrég egy interjúban kijelentette, csak akkor hajlandó részt venni III. Károly májusi megkoronázásán, ha ez megtörténik.

A királyi sarj minden bizonnyal azért vár bocsánatkérést, mert a királyi család nem védte meg sem őt, sem a nejét, amikor a média rájuk szállt; amiért ellenszenvesek voltak Meghan Markle-lal; a palota sorozatos kiszivárogtatásai miatt; illetve elvették tőle azt a lehetőséget is, hogy előbb a Balmoral-kastélyba éljen – ahol II. Erzsébet a halálos ágyán feküdt –, mivel III. Károly nem engedte, hogy a feleségét is magával vigye. 

Kétségtelen, hogy Harry herceg számára a legnagyobb veszteség a családtagjaival való viszonya megromlása, és egyelőre nem tűnik úgy, hogy a békülésre egyáltalán sor fog kerülni valaha is. Ahogy azt a herceg korábban megjegyezte, III. Károlynak és Vilmos hercegnek az intézmény fennmaradása lebeg a szeme előtt, így aligha tudják beleképzelni magukat az ő helyébe, aki születése óta csak egy tartalék.

Anyagilag sem jártak jól

Harry herceg és Meghan Markle a királyi kötelezettségekről való lemondással, illetve a családtól való eltávolodással anyagilag is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek, mivel a fizetésüket onnan kapták. A família aktívan tevékenykedő tagjaiként ugyanis a bevételük 95 százaléka az akkor még herceg III. Károlytól származott – a maradék öt százalékot az adófizetők által finanszírozott állami támogatás tette ki. 

A Cornwalli Hercegség Alapítvány a pár házasságának első évében, tehát a 2018–2019-es pénzügyi évben összesen több mint ötmillió fontot fizetett Harry hercegnek és Meghan Markle-nak, illetve Vilmos hercegnek és Katalin hercegnének a közfeladataik és bizonyos magánköltségek fedezésére. 2020 áprilisa és júniusa között pedig a párok együttvéve 4,5 millió fontot kaptak az alapítványtól. 

Mindemellett III. Károly, hogy némiképp támogassa a herceg anyagi függetlenedését, jelentős összeget adott a párnak. Az alapítvány által kifizetett összegek viszont a királyi kötelezettségekről való lemondásuk után teljesen megszűntek, ahogy a család hivatalos feladatokat ellátó tagjaira vonatkozó biztonsági rendelkezések sem vonatkoztak már rájuk. Az Egyesült Államokba költözésük után két évig nem is jártak az Egyesült Királyságban, amit a herceg azzal magyarázott, hogy nem lenne túl biztonságos rendőri védelem nélkül hazalátogatni.

Harry herceg tavaly a Legfelsőbb Bíróságon nyújtott be jogorvoslatot a brit belügyminisztérium korábbi döntése ellen, miszerint megtiltják neki, hogy a Egyesült Királyságban való tartózkodása esetén ő maga fizessen a rendőri védelemért – amit a família aktívan tevékenykedő tagjai esetén egyébként az adófizetők pénzéből állnak. A hercegnek az a célja, hogy családja biztonsága érdekében legyen lehetősége arra, ha hazalátogat, saját zsebből fizethessen a rendőrség szolgáltatásaiért, ám ez az ügy még nem zárult le.

A Frogmore Cottage volt az egyetlen, amit a pár még magáénak tudhatott az Egyesült Királyságban, ám a legújabb hírek szerint ezt is elveszik tőlük. A Buckingham-palota Harry herceg könyvének megjelenése után kilakoltatási felszólítást adott ki, hogy kitegyék a sussexiek szűrét. Bár András hercegnek felajánlották, hogy odaköltözhet, ő eddig még nem élt ezzel a lehetőséggel. A végkifejlet szempontjából viszont lényegtelen, hogy lesz-e új lakója az ingatlannak, Harry hercegnek és nejének mindenképp mennie kell.

Honnan van pénzük?

Tekintve, hogy a királyi család részéről minden támogatást megvontak Harry hercegtől és Meghan Markle-tól, felmerül a kérdés, mégis miből tartják fenn magukat, mióta nem látnak el hivatalos feladatot. A királyi sarj és testvére, Vilmos herceg az az édesanyjuk, Diana hercegné halála után megörökölték annak 13 millió fontos vagyonát. Harry herceg állítása szerint ebből finanszírozták az Egyesült Államokba való költözésüket.

Bár nem tudni biztosan, hogy II. Erzsébet királynő hagyott-e valamit rá, egyes híresztelések szerint több millió fontnyi örökség üthette a markát a néhai uralkodónak köszönhetően. Meghan Markle anyagi hátteréről ezzel szemben csak annyit lehet tudni, hogy a színészi karrierje alatt 50 ezer dollárt kapott a Briliáns elmék minden epizódjáért, amiben feltűnt – több mint száz részben szerepelt.

A becslések szerint kettejük vagyona összesen 60 millió dollárra, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 21,4 milliárd forintra tehető, ami a következőkből tevődhetett össze az elmúlt években:

(Borítókép: Harry herceg 2017. szeptember 4-én. Fotó:  Chris Jackson / Pool / Getty Images)

Rovatok