Index Vakbarát Hírportál

Két Galambos Lajos lesz a kecskeméti börtönben, ha lecsukják a trombitaművészt

2023. március 10., péntek 10:12

Galambos Lajos jelenleg azért küzd, hogy felmentsék a börtönbüntetés alól, vagy épp enyhébb ítélet szülessen az ügyében, ám ha mégis rács mögé kerül, nem ő lesz az egyetlen Galambos Lajos a kecskeméti börtönben.

Galambos Lajost még 2022 decemberében ítélték másodfokon három év hat hónap szabadságvesztésre, amelynek letöltését február 15-én kellett volna megkezdenie a kecskeméti börtönben, azonban nem jelent meg a helyszínen. Később kiderült, hogy az ügyvédjével halasztást kértek gyógyíthatatlan betegségére hivatkozva, így Galambos a börtön helyett a Vértesbe ment kirándulni. Nemrég fulladásos roham tört rá, ezért mentővel kórházba szállították. Mint akkor kifejtette, tüdőtágulása van, úgynevezett keszonbetegség, amitől gyakran fullad és köhög.

A bíróság végül elutasította a halasztást, mivel a szakértői vélemény szerint a közvetlen életveszélyes állapot fennállása csak részben igazolt, és egészségi problémája a végrehajtási intézetben is kezelhető. Galambos és ügyvédje fellebbeztek, és újabb bizonyítékokat próbálnak találni az ártatlanságának alátámasztására, abban bízva, hogy enyhítik a büntetését, vagy felmentik. Azonban ha Galambos Lajosnak mégis börtönbe kell vonulnia, a hírek szerint nem ő lesz az egyetlen Galambos Lajos, aki a rácsok mögött tölti a büntetését. 

Ahogy a Blikk megírta, ha a trombitaművésznek a fellebbezést követően mégis meg kell kezdenie börtönbüntetését a kecskeméti végrehajtási intézetben, egy másik Galambos Lajossal is szembetalálja majd magát. Kecskeméten tölti ugyanis négyéves büntetését a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa által hivatali vesztegetés és államtitoksértés miatt elítélt névrokona, Galambos Lajos, aki egykor a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője volt. 

A lap kifejtése szerint az ügyben korábban elítélték még Gyarmati György alezredest, aki a harmadrendű vádlott volt, ő két év hat hónapra kiterjedő börtönbüntetést kapott, ám panaszt nyújtottak be az ítélet ellen.

(Borítókép: Galambos Lajos. Fotó: Velvet)

Rovatok