Index Vakbarát Hírportál

Nagy baj van Galambos Lajossal, már kacsazsírral issza a teát

2023. május 24., szerda 06:58

A mulatószenész rájött, nem nyaralni vonult be. Legutóbbi üzenetéből a nagyvilág számára kiderült, hogy alig tud enni, a mákos tésztát is csak leturmixolva tudja elfogyasztani. Emiatt, hogy kalóriához jusson, kacsazsírral kénytelen a teáját inni. A mulatós ügyvédje szerint nincs rendjén, hogy romlik az egészségügyi állapota, de legalább egy gyerekkori álma is valóra válhatott a zenésznek.

Május elején mentővel vitték Galambos Lajost a baracskai börtönből a berettyóújfalui központi kórházba. Bár a vizsgálatok után egyelőre visszakerült Baracskára, ügyvédje elmondása szerint nincs abban az állapotban, hogy a büntetését meg tudja kezdeni, így nagy valószínűséggel megszakítják azt.

Ahogy korábban megírtuk, az ügyvédje szerint, ebben az esetben előfordulhat, hogy házi őrizetben üli le a rá jogerősen kiszabott büntetést.

Egyre gyengébb vagyok, nagyon keveset eszem, már alig vagyok képes a pépesített, turmixolt ételek elfogyasztására is. Nem kapok külön ételeket, ugyanazzal kell beérnem, mint a többi fogvatartottnak, csak éppen azokat a kajákat leturmixolva tudom elfogyasztani. Mindenki elképzelheti, milyen, amikor a mákos tésztából egy kocsonyás, nyúlós massza lesz, és azt kell megennem

– mondta most legutóbbi üzenetében a trombitaművész.

Mint kiderült, nem csak a mákos tésztával vannak furcsaságok Lagzi Lajcsi étrendjében. Állítása szerint az értékei sokat romlottak bevonulása óta.

Már nem tudtam mit kitalálni, hogy valamennyi kalóriát azért bevigyek a szervezetembe, így kacsazsírt szoktam tenni a teámba, azt szürcsölöm el. Mivel a gyomrom már nem bírja a sok leturmixolt ételt sem, kértem, hogy szinte csak leveseket kapjak, legalább azoknak a levét meg tudom inni. Hiába vagyok a bevonulásom óta az egészségügyi részlegen, a betegszobán sem javultak az egészségügyi értékeim, sőt vannak, amelyek romlottak is

– fogalmazott.

Az ügyvédje a Blikknek kiemelte, „az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége, mindenkinek, így az elítélteknek is joga van a testi és lelki egészséghez.” Majd hozzátette, hogy a büntetések letöltésének ideje alatt a már meglévő betegségek állapota nem romolhat, nem veszélyeztethetik azt.

Számomra megdöbbentő módon, újságcikkekben megjelent, hogy védencemmel kezdeményeztük az úgynevezett otthonápolási őrizetének elrendelését. Ilyen adatokat az ügyfelem nem akart megosztani a nyilvánossággal. Ez is különleges bűnügyi személyes adat, amelynek az engedély nélküli közzététele jogszabálysértő, s mind személyiségi jogi, mind büntetőjogi következményekkel járhat annak a számára, aki ezt jogosulatlanul kiszivárogtatta, illetve nyilvánosságra hozta

– fogalmazott az ügyvéd.

A zenész egyébként próbálja tartani a lelket a családtagjaiban, akikkel napi szinten beszél telefonon.

Az rendben van, hogy bezártak ide, de az egészségem további romlásával nem akarok fizetni

– jelentette ki határozottan Lajcsi.

Galambos szerint az idő nagyon lassan telik odabent, így valahogyan próbálja elütni az időt a börtönben. Ennek köszönhető, hogy egy gyermekkori álma is teljesülhetett bent egy misének köszönhetően.

A misét a Pannonhalmáról érkező két ferences szerzetes lelkész tartotta, a példabeszédet pedig én olvashattam fel. Sőt a miseénekek előkészítésében is aktívan részt vettem, mondhatni, ministráltam. Különös módon egy gyermekkori álmom is teljesült itt, a börtönben, hiszen kiskoromban kántornak készültem

– árulta el Lagzi Lajcsi.

Ahogy már ismert, a zenészt még 2022 decemberében ítélték el másodfokon három év hat hónap börtönbüntetésre áramlopásért. A bv. február 15-én várta volna a kijelölt kecskeméti intézetnél, ám a zenész nem jelent meg. Súlyos betegség alakult ki nála, és állapota nem javult az utóbbi időben. Védője korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a folyamatos stressz nemcsak a lelkét, de az egészségét is megviselte Galambos Lajosnak, aki április 26-án nem várt módon, mentőautóval érkezett a baracskai, Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe.

Ezt követően április 28-án már át is esett az egészségügyi vizsgálatokon, amire azért is volt szükség, mert a február 15-i bevonulását az egészségügyi állapota miatt halasztotta el.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok