Index Vakbarát Hírportál

Több mint 200 milliótól búcsúzhat el Harry herceg

2023. május 29., hétfő 13:37

A bíróság nemrég úgy döntött, elvetik a királyi sarj azon követelését, hogy alternatív megoldásként ő fizethessen a rendőri felügyeletért, amikor Nagy-Britanniában jár. Bár a herceg fellebbezett az ítélet ellen, egyes információk szerint akár több száz millió forintra kiterjedő perköltséget akaszthatnak a nyakába.

Harry herceg már évek óta nem ápol túl jó viszonyt sem a rokonaival, sem pedig úgy önmagában a britekkel, akiknek nagy része úgy véli, hogy szégyent hozott a családjára. Önéletrajzi könyvében és a tavaly decemberben debütált netflixes sorozatukban már bővebben kifejtette, a famíliától való elszakadása, illetve a királyi teendőkről való lemondása miféle következményekkel járt, és milyen körülmények övezték. Bár kezdetben nejével, Meghan Markle-lel, Sussex hercegnéjével azt eszelték ki, hogy Londonból elköltözve, külföldről végeznék feladataikat II. Erzsébet nevében, az erről szóló terveik rendre kiszivárogtak. Köztük az a levél is, amelyet a herceg édesapjának, III. Károlynak küldött, amiben kifejtette, Kanadába szeretnének költözni, és ha más út nem létezik, lemondanak a királyi feladatokról.

Mivel az apjának írt sorai – vélhetően III. Károly sajtóirodája által – napvilágra kerültek, a pár kénytelen volt bejelenteni: hátrébb lépnek a hivatalos teendőktől. Ebben az időszakban mérgesedett el igazán Vilmos herceg, az akkor még herceg Károly, illetve Harry herceg  viszonya, és ennek következtében vált utóbbi a királyi család számkivetettjévé. Ahogy Harry herceg a kötetében már kijelentette, lemondott arról, hogy őszinte bocsánatkérést várjon apjától és testvérétől amiatt, mert nem védték meg őt kellően a sajtó támadásaitól. Azt is megemlítette, miszerint családtagjai egyáltalán nem értik az álláspontját, és vele ellentétben az ő szemük előtt csak az lebeg, hogy biztosítsák a monarchia fennmaradását. Sussex hercege végül 2020-ban költözött az Egyesült Államokba, majd legközelebb csak Fülöp herceg temetésén, a II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóját ünneplő eseményen, a néhai királynő temetésén, majd III. Károly megkoronázásán mutatkozott együtt a családdal. A koronázási ünnepségen ráadásul sorokra ült a famíliától, és nem családtagként, hanem szimpla vendégként kezelték őt, így nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben elásnák a csatabárdot

Súlyos milliókat fizettetnének ki a herceggel

Harry herceg és Meghan Markle királyi teendőikről való lemondása egyet jelentett azzal, hogy bizonyos privilégiumoknak is búcsút inthetnek. Ezek egyike, hogy már nem látja el a védelmüket a rendőrség, ami egyébként a királyi család minden tagját megilleti, és az adófizetők finanszírozzák. A pár az Egyesült Államokba költözésüket követően két éven át nem tért vissza az Egyesült Királyságba, aminek részben az előbbi volt az oka. A királyi sarj több kijelentést tett annak kapcsán, hogy fél a szigetországba vinni a családját, ezért a biztonsági intézkedések bírósági felülvizsgálatát kérte, kijelentve, amennyiben hazalátogat, szeretné, ha továbbra is ingyen járna neki a rendőri védelem, és ha ezt nem áll módjukban meglépni, akkor fizethessen a biztonságukért. 

Az ügyben már hónapok óta folyik a jogi hercehurca, amellyel kapcsolatban a napokban döntött a bíróság, elvetve a királyi sarj azon ajánlatát, miszerint alternatív megoldásként ő maga fizetne a rendőri védelemért. A rendőrséget és a Belügyminisztériumot képviselő ügyvédek azt mondták a tárgyaláson, nem várható el, hogy a rendőrök veszélybe sodorják az életüket egy fizető vendég érdekében. Emellett kifejtették, amennyiben a herceg ajánlatát elfogadnák, azzal egy kétszintű rendszert hoznának létre, amelyet csak a gazdagok tudnának kihasználni. 

A hírek szerint a herceg fellebbezett az ítélet ellen, ahogy a kormány azon kérelmét sem hajlandó teljesíteni, hogy a legutóbbi tárgyalás kapcsán keletkezett költségeket kifizesse, ami legalább nyolcezer fontot, azaz jelenlegi árfolyamon 3,4 millió forintot jelent. Mint kiderült, az adófizetőknek eddig körülbelül 300 ezer fontjába, vagyis körülbelül 129 millió forintjába kerültek az üggyel kapcsolatban felmerülő kiadások. Egy jelentés szerint ebből 199 978,52 fontot tesznek ki a kormány jogi osztályának költségei, 93 268 fontot az ügyvédek, 660 fontot a bírósági illeték, 2958 fontot az e-mailek közzététele, és 16,55 fontot a futárszolgáltatás. Sőt, a The Sun információi alapján az is előfordulhat, hogy a Legfelsőbb Bíróság a teljes perköltséget, azaz 500 ezer fontot – körülbelül 215 millió forintot – a nyakába varrja. 

Honnan van pénzük?

Azt követően, hogy Harry herceg és Meghan Markle lemondott hivatalos teendőiről, a királyi család részéről minden támogatást megvontak tőlük, így saját lábra kellett állniuk. Mankóként szolgált számukra Diana hercegné öröksége, az a 13 millió font, amely a két herceget illette meg. Harry herceg állítása szerint ebből finanszírozták az Egyesült Államokba való költözésüket. Ahogy kötetében kifejtette, amíg végezték királyi szolgálatukat, III. Károly anyagilag nem támogatta sem őket, sem Vilmos hercegéket, viszont néha ajándékozott a munkájuk elismeréseként. Ezt a helyzetet pedig ahhoz hasonlította, mintha aranyketrecben tartották volna őket, ahol nem tudtak mozogni sem, de cserébe az őreik ruházták és etették őket.

Azt nem tudni biztosan, hogy II. Erzsébet királynő hagyott-e valamit Harry hercegre, viszont egyes híresztelések szerint több millió fontnyi örökség üthette a markát. Meghan Markle anyagi hátteréről annyit lehet tudni, hogy a színészi karrierje alatt 50 ezer dollárt kapott a Briliáns elmék minden epizódjáért, amiben feltűnt – több mint száz részben szerepelt. A becslések szerint kettejük vagyona összesen 60 millió dollárra, azaz jelenlegi árfolyamon körülbelül 20,9 milliárd forintra tehető, ami a következőkből tevődhetett össze az elmúlt években:

Rovatok