Index Vakbarát Hírportál

A magyar színésznő, aki Hollywood egyik legnagyobb csillaga lehetett volna

2023. június 7., szerda 11:13

Egész Los Angelest megrázta a mindössze tízéves gyereksztár, Judith Barsi tragédiája a nyolcvanas években. Pedig a népszerű magyar színésznő életét meg lehetett volna menteni erőszakos apjától, ha az anyja és a gyermekvédelmi szervek is időben közbeavatkoznak. Azonban míg József Barsi az alkoholtól, addig Maria Barsi a lánya által teremtett otthontól nem akart megválni.

Judith Barsi kora egyik legnagyobb gyereksztárja volt, aki olyan filmekben és sorozatokban játszhatott, mint a Cápa negyedik szériája, Őslények országa vagy a Minden kutya a mennybe jut. A sikeres, életrevaló gyerekről akkoriban kevesen feltételezhették, mekkora bajban van a saját otthonában, pedig édesapja nyilvánosan fenyegette, és a stressztől kitépkedte nemcsak a saját szempilláját, de még a macskája bajszát is. 

József Barsi 1988. július 25-én beváltotta ígéretét, és lányát az ágyában, egy fejlövéssel végezte ki. 

‘56 árnyékából induló tragédia 

József Barsi 1956-ban menekült el Magyarországról egy jobb élet reményében, először Franciaországba, majd az Egyesült Államokba. A férfi a korabeli híradások szerint hazánk egy főként iparból megélő városából származott, akinek se anyja, se apja nem volt. A családi hátterét szégyellő férfi Franciaországban ismerkedett meg első feleségével, egy szintén magyar nővel. Az asszony két gyereket szült neki a házasságuk idején, és együtt költöztek New Yorkba.

A férfi alkohol iránti szenvedélye már ekkor megmutatkozott, és szerelmét egészen Arizona államig üldözte ezzel. Hiába próbált békülni kedvesével, végül mégis a válás mellett döntöttek, és József Arizona Joe becenévvel Kaliforniába költözött. Vízvezeték-szerelőként dolgozott, de a munkák között egy magyarok által kedvelt étteremben töltötte az idejét, ahol megismerte második kedvesét, Máriát.

Mária Barsi szintén az ‘56-os forradalom idején hagyta el Magyarországot, és ő is túl volt már egy sikertelen házasságon. A Los Angeles Times cikkéből kiderül, hogy az asszony felszolgálóként dolgozott az említett étteremben, és imponált neki, hogy József 100 dolláros címlettel fizetett az elfogyasztott italokért. A páros összekötötte az életét, és 1978. június 6-án megszületett egyetlen gyerekük, Judith Barsi.

Sikerre nevelve

Alig volt pár éves Judith, amikor anyja már elkezdte tanítani, hogy lehetne sikeres Hollywoodban. Nem érdekelte, hogy kevés eséllyel futhat be csemetéje a filmipar világában, hajthatatlan volt. Végül, amikor Judith mindössze ötéves volt, egy korcsolyapályán felfedezte őt egy csapat, akik éppen egy reklámfilmet forgattak a helyszínen. Ügynöke, Ruth Hansen szerint részben azért lett sikeres kereskedelmi színésznő, mert sokkal fiatalabbnak tűnt, mint amilyen volt:

Amikor 10 éves volt, még mindig 7-8 évesnek tűnt.

Ez azért volt így, mert korához képest alacsony, 10 évesen mindössze 111 centiméter magas volt, pedig még a UCLA-n is kapott injekciókat, hogy felgyorsítsák a növekedését.

Az angyali arcú Judith öt év alatt több mint hetven filmben és reklámfilmben szerepelt. Ezen időszakban annyi pénzt keresett, hogy családja könnyedén megvehetett egy Los Angeles-i, három hálószobás kertes házat. Hiába élhettek jómódban lányuk jövedelméből, József továbbra is kitartott szakmája mellett, és folytatta munkáját vízvezeték-szerelőként.

Beváltott ígéret

József hiába élte a boldognak tűnő családfő életét, vitái Máriával nem hagytak alább. A férfi nem tudott szabadulni a sanyarú gyermekkorának árnyékától, és rendkívül agresszívvá is vált a tengerentúlon, mert félt, hogy gúnyt űznek belőle az erős magyar akcentusa miatt. 

Feleségével többször is hangosan vitatkoztak, de az abúzus az esetek nagy részében megmaradt a verbális szinten. József kritizálta Máriát, hogy nem takarít eleget, és hiába igyekezett letenni az alkohol okozta mámorról, feleségét már nem tudta visszanyerni magának. A nő a viták alatt rendszeresen a fejéhez vágta, hogy ő egy fattyú.

A tragédiát követően a Los Angeles Times hasábjain megjelent Sherry Barber, Mária barátnőjének egy cikke. A két nő a lányaik révén ismerkedett meg egymással, miután Judith és Andrea együtt jártak castingokra. 1988 májusában, két hónappal a kegyetlen gyilkosságok előtt, egy próbát követően futottak össze a parkolóban, amikor rákérdezett Máriánál, mennek-e idén valamerre nyaralni.

Szeretném elvinni Judithot Magyarországra, mert még soha nem találkozott a rokonaival. De félek, hogy ha elviszem magammal, akkor a férjem felgyújtja az otthonunkat. Megmutatta, hogy hol vannak a benzines kannák, és mire fogja őket használni

– válaszolta neki.

Máriát egyenes, őszinte asszonynak írta le, aki ha valamit meg akart tartani magának, akkor magyarul beszélt a lányához. Ekkor is így történt. Nem mehettek Magyarországra, mert József félt, hogy soha többet nem mennek vissza, így Judith soha nem járt szülei hazájában. A férfi a felesége elől még el is titkolt egy, a családjukban történt halálesetet, hogy nehogy haza akarjon utazni. Azonban nem csak a Magyarországra való utazás elől tiltotta lányát, munkába menet előtt is megfenyegette:

Elvágom a torkod, ha nem jössz haza

– ezzel a mondattal engedte el az akkor kilencéves lányát, amikor az Hawaiira, majd később New Yorkba utazott egy-egy jelenet miatt. Gondoskodott róla, hogy Judith ezt ne felejtse el, és telefonon is nyomatékosította neki, aki ezek után sírva rohant el a társaságtól.

Július 25-én reggel forgatásra várták Judithot a Hannah Barbera stúdiójába. József közölte Judith ügynökével, Ruth Hansennel, hogy lányát és a feleségét elvitte néhány férfi San Diegóba, ő sem tud többet róluk. Másnap József ismét telefonált a szakembernek, hogy közölje vele, elhagyja a családi fészket, ez azonban soha nem történt meg. 

Aznap, amikor Judith nem jelent meg a stúdióban, már órák óta halott lehetett. A rendőrségi jelentés szerint álmában érte őt a halál, miután az apja fejbe lőtte. Anyja holttestére a ház folyosóján találtak rá. Két nappal később a testüket leöntötte benzinnel, majd lángra lobbantotta az otthonukat. Végül magával is végzett, a garázsban lőtte fejbe saját magát.

Segíthettek volna a családon

Mária 1986-ban bejelentést tett a rendőrségen a férfi erőszakos viselkedése miatt, de a hatóságok nem emeltek vádat József ellen, miután nem találták fizikai bántalmazás jeleit. Holott már készült arra, hogy elhagyja bántalmazó férjét. Panorama Cityben vett lakást, és a nappalokat már ott töltötte lányával, csak estére mentek haza. Szomszédja szerint Mária nem akarta otthagyni a családi házat és a szép holmikat, amiket Judith a munkájának köszönhetően kapott.

Helen Kleinberg szociális munkás 1988-ban úgy nyilatkozott, elkeserítő volt látni, hogy egy bántalmazott személy megtette a helyes lépést, hogy segítséget kérjen, de már nem kapott. Sandra Palmer volt az a detektív, aki nyomozott a gyilkossági ügyekben, és ő maga is belátta, hogy nem tudják mindenki életét megmenteni, akit fenyegetnek:

Mondhatnám, hogy »meg foglak ölni«. Jogom van hozzá, mert szabad társadalmunk van, így elmondhatom. De nincs jogom ahhoz, hogy ezt véghez is vigyem.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Rovatok