Index Vakbarát Hírportál

A Netflix sikersorozatának sztárja civileket ment a támadás alatt álló Izraelben

2023. október 10., kedd 15:32

Lior Raz színész, akit a Fauda című akciósorozatban játszott szerepe miatt „izraeli James Bondnak” is szoktak hívni, elmondta, hogy hétfőn csatlakozott egy küldetéshez, amelynek célja két család kimenekítése volt a dél-izraeli Szderót városából, amelyet a Hamász-erők rakétákkal támadtak.

Az X-en, a korábban Twitter néven ismert közösségi oldalon megosztott rövid videón Raz és a Fauda társalkotója, Avi Isszacharoff meghúzza magát, miközben repeszek záporoznak a fejük felett.

„Johanan Pleszner és Avi Isszacharoff kíséretében dél felé vettem az irányt, hogy csatlakozzak a több száz bátor önkénteshez, akik fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy segítsenek a lakosságnak Izrael déli részén. A bombázott Szderót városába küldtek minket, hogy két családot kihozzunk” – közölte a színész.

Nem világos, hogy a küldetés sikeres volt-e, írja a TheWrap. Mint ismert, a Hamász iszlamista palesztin szervezet több száz embert ejtett túszul az utóbbi napokban, és az ő kivégzésükkel fenyegetőzött hétfőn.

Érkezik a Fauda új évada

Lior Raz egy elit katonai egység tagja volt húsz éven keresztül, mielőtt egy biztonsági cég alkalmazottjaként helyezkedett volna el az Egyesült Államokban. Többek között Arnold Schwarzenegger testőre is volt.

Később Izraelben színészetet tanult, és színházi darabokban játszott, majd – az Izraelben rendkívüli népszerűségnek örvendő – Fauda című sorozat főszereplője lett. Lior Raz a július 27. és 29. között megrendezett MCC Fesztivál vendége lett volna Esztergomban, ám végül lemondta a szereplést.

A Fauda a Palesztina és Izrael közti konfliktust dolgozza fel, befogadható, mégis realista módon.

A népszerű sorozat – amely négy évadnál tart, de már berendelték az ötödiket is –  az elmúlt években számos televíziós díjat kapott, a The New York Times a legjobb nemzetközi tévészériák közé sorolta 2017-es listáján, és a legtöbb kritikus azért dicsérte a Netflix által terjesztett sikersorozatot, mert könyörtelen őszinteséggel bemutatta, hogy az egymással harcoló felek közül egyikről sem lehet egyértelműen megmondani, hogy ki végső soron a gonoszabb.

Rovatok