Index Vakbarát Hírportál

Minden lakásban fellelhető, mégsem tudjuk, hogy emiatt haldoklik a wifink

2024. május 8., szerda 19:34

Idegesítő tud lenni, amikor sorozatnézés közben a laptopon elkezd akadozni az internetkapcsolat, vagy egy fontos üzenetváltás közben csak a mondandónk könnyedén félreérthető első fele jut el a címzettünkhöz a wifi miatt. A saját otthonunkban, ahol a legnagyobb kényelemre vágyunk, ez rendkívül bosszantó, azonban arra nem is gondolunk, hogy nem feltétlen a szolgáltató, hanem a lakásunk berendezése felelhet a fellépő jelproblémáért.

Útközben, a tömegközlekedési eszközökön zötykölődve, vagy a tömegrendezvényeken ácsorogva már megszokhattuk, hogy akadozik az internetszolgáltatás, emiatt az embert kétségkívül jó érzéssel tölti el, ha haza érve, az otthoni wifire rácsatlakozva végre nem kell hosszú perceket szenvednie egy-egy oldal betöltésével, vagy másodpercenként megszakítani a videóhívást, mert az akadozik.

Sokszor azonban hiába várjuk ezt az otthoni internettől, mivel előfordul, hogy azzal sem működik minden zökkenőmentesen. Ugyanis van úgy, hogy a havonta drágán kiszámlázott szolgáltatás nem nyújtja azt a sebességet, biztos internetszolgáltatást, amit elvárnánk, vagy éppen csak a lakás egy bizonyos pontján érzékelik az eszközeink a wifit. 

Erre persze már temérdek jelerősítő készülék áll rendelkezésünkre, amelyek sokszor orvosolják is a problémát, azonban megesik, hogy nem ez felelős az őrjítő problémáért. Ilyenkor azonnal a routert kezdjük el babrálni, kihúzni, majd visszadugni, újraindítani, vagy a régi módszer szerint kicsit megütögetni. A hiba elhárítása azonban esetenként még akkor sem valósul meg, ha véletlenül sikerül felvennünk a kapcsolatot az állítólag egész nap elérhető ügyfélszolgálattal.

Amikor már feladnánk, kicsit mindig visszajön a jel, így nem is foglalkozunk tovább a problémával, hiszen a vacsora mellé meg tudjuk nézni az előre betervezett YouTube-videókat, azonban ezzel hosszú távon nem oldódott meg a probléma. Pedig a bajunk forrása sokszor tényleg ott van a szemünk előtt.

Mi az? Magunkat látjuk benne, de nem bennünk van a hiba 

A vádjaink annak ellenére, hogy elsősorban az elektromos készülékeinkre irányulnak, nem feltétlen a mikrohullámú sütő, és nem is a játékkonzol az, ami miatt a munkahelyi e-mailjeink nem érnek célba. A ludas a tényleg szinte az összes háztartásban megtalálható egyik berendezés lehet, amelyet ha nem a megfelelő helyre teszünk, befolyásolhatja a wifikapcsolat minőségét és erősségét is.

Bármennyire is nehéz elhinni, a közcímben olvasható feladvány megoldása, így az otthoni netezésünket sokszor megnehezítő tárgy nem más, mint

a tükör. 

Itt persze nem a zsebtükrökről beszélünk, hanem azokról a nagy fali tükrökről, amelyek előtt mindennap hosszú percekig vizslatjuk az öltözékünket vagy igazítjuk a frizuránkat, mielőtt elindulnánk a munkába.

De mi a probléma az üveggel? A válasz egyszerű, ugyanis semmi, azonban az amögött lévő fém-, vagy – régebbi tükrök esetében – ólom- és ezüstréteggel már annál inkább vannak bajok. A fém ugyanis a legnehezebben áthatolható anyag, mivel elektromos áramvezető. És hogy mi köze az elektromosságnak a wifihez? A rádióhullámok elektromágnesesek, ami azt jelenti, hogy a fém képes elnyelni őket. Így bármi, amiben fém van – például redőnyök, ajtók, bútorok vagy falak –, nagymértékben csökkenthetik vagy teljesen megölhetik a jelet. Az pedig logikus, hogy minél több fém van a router és a csatlakoztatott eszközök között, annál rosszabb lesz a kapcsolat. Emiatt fontos, hogy a router legalább egy-másfél méter távolságban legyen a nagyobb tükröktől, hiszen így ha nem is csodálhatjuk magunkat az eszköz közelében, legalább az internetkapcsolatunk kielégítő lesz. 

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, mi blokkolja a jelet e vidéken?

Nem a tükör az egyetlen, ami befolyásolhatja a jel minőségét az otthonunkban, így érdemes jól átgondolni, hova helyezzük el a routert. A legtöbben ugyanis fittyet hánynak erre. A Virgin Media O2 brit szolgáltató az internethasználati szokásokat vizsgálva megkérdezett 2000 felnőttet, hogy kiderítse, tudják-e, hova kell elhelyezniük a routert annak érdekében, hogy semmi se gátolja a használatot. A válaszok elkeserítőek voltak, a helyzet pedig a szolgáltatók előírásai és javaslatai ellenére nem lehet sokkal fényesebb itthon sem. A megkérdezettek 41 százaléka bevallotta, hogy a tévéje mellett vagy a mögött helyezte el, 12 százalékuk egyszerűen a földön tárolja, míg 6 százalékuk az ágya alá kötötte be az eszközt.

Nos, ezek között valóban akadnak meglehetősen furcsa helyek, így a változtatás is kétségkívül ráfér ezekre a gyakorlatokra. Akárcsak a lakás berendezésére, amely során immáron arra is érdemes odafigyelni, hogyan lesz a lehető legjobb az otthoni vezeték nélküli internetkapcsolatunk. Az ez alapján történő átrendezésre a válaszadók 41 százalék vevő is lenne, így már csak azt kell tisztázni, melyek azok a szintén minden háztartásban megtalálható tárgyak és eszközök, amelyek az önfeledt internetezés útjába állhatnak. 

A konyhában lévő gépek, például a mosogatógép, a hűtőszekrény és a sütő, amelyek nagy fém vagy fémmel borított dobozok, így a fentiek alapján már sejthető, hogy ezek sem tesznek jót a wifi jelének. Nem is beszélve a mikrohullámú sütőről, amely amellett, hogy egy tömör fémdoboz, saját hullámokat is kibocsát. Ahogyan a fenti kutatás mutatja, sokan a tévéjük mögé rejtik be a dobozt, ami nem biztos, hogy a legjobb megoldás, ugyanis a síkképernyős televíziókban megtalálható egy vékony fémlemez, amely megeshet, hogy lefedi a wifi jelét a körülötte lévő eszközök elől.

Kidobni persze ennek ellenére sem kell semmit a házból emiatt, azonban ha problémát észlelünk a jellel kapcsolatban, jusson eszünkbe, hogy nem mindig az internetszolgáltató egyik – a problémáról egyébként nem tehető – ügyfélszolgálatosával szükséges kiabálni.

(Borítókép: Justin Paget / Getty Images)

Rovatok