Index Vakbarát Hírportál

Gondnokság alá helyezik Brian Wilsont, a Beach Boys alapítóját

2024. május 11., szombat 06:57

Időskori demenciája miatt hivatalosan is gondnokság alá helyezi a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság Brian Wilsont, a Beach Boys alapítóját és zenei óriását. Wilson már nem képes önállóan ellátni magát, jelenleg két gyermekével és ápolójával él Beverly Hills-i otthonában.

Csütörtökön megállapította a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság, hogy a Beach Boys alapítóját és zenei nagyágyúját, Brian Wilsont gondnokság alá kell helyezni, mivel orvosai szerint súlyos demenciában szenved, és nem képes a továbbiakban önállóan egészségügyi és személyes ügyek intézésére – írja az AP News

Wilson beleegyezett a megállapodásba. A Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság bírája jóváhagyta a 81 éves Wilson családja és legközelebbi hozzátartozói által benyújtott kérelmet, miután januárban elhunyt a zenész felesége, Melinda Ledbetter Wilson, aki a férfi szinte minden ügyét kezelte. 

A zenész két régi képviselőjét, Jean Sievers publicistát és LeeAnn Hard menedzsert nevezték ki Wilson gondnokának. A bíróságon született megállapodás szerint az előadóművész mind a hét gyermekével konzultálnak majd az egészségügyi döntések előtt.

Nem tud gondoskodni magáról

A februárban benyújtott kérelemhez csatolt orvosi nyilatkozat szerint Wilson „súlyos neurokognitív rendellenességben” szenved, demenciája miatt gyógyszert szed, és „nem képes megfelelően gondoskodni saját személyes szükségleteiről, fizikai egészségéről, élelméről, ruházatáról”.

Wilson Beverly Hills-i otthonában él két lányával és ápolójával. A zenész már csak járókeret segítségével és ápolója támogatásával képes járni. A nyilatkozat szerint megfelelően érzékeli, hogy ki ő és hol van, de a nem vele élő gyermekeit már nem tudja megnevezni. 

Brian Wilson a Beach Boys társalapítójaként, producereként, hangszerelőjeként és fő dalszerzőjeként vált ismertté, azonban mentális, egészségügyi és kábítószerproblémákkal küzdött, amelyek az 1960-as években felborították karrierjét. 1988-ban zenekartársaival együtt bekerült a Rock & Roll Hírességek Csarnokába. 

Rovatok