Index Vakbarát Hírportál

Nembináris svájci énekes győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

2024. május 12., vasárnap 07:46 | aznap frissítve

Svájc nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál idei kiírását, amelynek szombat éjjel tartották a döntőjét. A legjobb 5-be Horvátország, Ukrajna, Franciaország és Izrael kerültek be. A döntő helyszínén volt némi csetepaté, többek közt Greta Thunberg klímaaktivista is megjelent, el is vitték a rendőrök. A győztes pedig véletlenül összetörte a trófeát ünneplés közben.

A Svédországban, terrorkészültség mellett megrendezett dalfesztivál döntője előtt több botrány is történt.  Először az izraeli fellépőt, Eden Golant fütyülték ki a verseny első estéjén a Gázai övezetben zajló háború miatt, majd kevesebb mint egy nappal a döntő előtt kizárták a holland fellépőt egy furcsa incidens okán.

Ilyen előzmények után került sor a szombat éjjeli döntőre, amelyben már csak 25 fellépő mérettette meg magát.

A győztes egy nembináris Svájci énekes, Nemo lett, aki a The Code című dalával söpörte be a díjat. 

Az Euronews szerint a svájci fellépőt már a döntő előtt is az egyik favoritnak tartották, és megítélésük szerint az előadása minden szempontból „tökéletes” volt a fináléban. A zsűritől ez a produkció kapta a legtöbb pontot, és a közönség körében is elég szavazatot tudott gyűjteni ahhoz, hogy megnyerje a versenyt. A fellépés alább meg is hallgatható.

A legjobb 5-be végül az alábbi országok kerültek be:

  1. Svájc: 591 pont,
  2. Horvátország: 547 pont,
  3. Ukrajna: 453 pont,
  4. Franciaország: 445 pont,
  5. Izrael: 375 pont. 

Az utolsó 5 helyre Georgia, Spanyolország, Szlovénia, Ausztria és legvégül Norvégia futott be (érdekesség, hogy az Egyesült Királyság fellépője – egyedüli versenyzőként – egyetlen pontot sem kapott a közönségtől).

SVÁJC A MOSTANI GYŐZELMÉVEL HARMADSZORRA DIADALMASKODOTT AZ EUROVÍZIÓN.

Először 1956-ban nyertek a fesztiválon, a második győzelmet pedig 1988-ban, Celine Dionnak köszönhetően szerezték meg.

A korábbi győztesek közül többen is felléptek a döntőben egy-egy dallal: szerepelt Carola (az 1992-es győztes), Charlotte Perelli (1999), valamint Conchita Wurst (2014) is. Sokan örültek volna egy ABBA-fellépésnek is, de a legendás svéd együttes végül csak egy előre rögzített üzenettel tisztelte meg a döntőt.

Volt némi balhé a helyszínen, Greta Thunberg is megjelent, a rendőrök elvitték 

A közönségtől egyébiránt Izrael szerezte a legtöbb pontot: tőlük 338-at kaptak, és egy ideig vezettek is ezáltal a döntőben (a verseny helyszínen, a Malmö Arénában viszont ismét kifütyülték az izraeli fellépőt – bár ugyanez megtörtént a dalfesztivál egyik főszervezőjével, Martin Österdahllal is).

A döntő előtt, még napközben egyébként a svéd rendőrség  a Malmö Aréna előtt kisebb csetepatéba keveredett palesztinpárti tüntetőkkel is, akik közül több százan gyűltek össze a helyszínen.  Köztük volt Greta Thunberg klímaaktivista is.

Az Euronews egyébként azt is írta, hogy Thunberg most a békésebb tüntetők közé tartozott, és nem volt összetűzése a rendőrökkel. Ennek ellenére utóbb több videó is megjelent a közösségi médiában arról, hogy őt is elvitték a rendőrök.

A győztes véletlenül összetörte a trófeát, és kiosztotta a fesztivál szervezőit  

Az már csak hab volt a tortán, hogy a győzelem utáni ünneplésben Nemo véletlenül összetörte az üvegből készült trófeáját.

Az SBS News szerint az énekes később azt mondta, hogy még a hüvelykujját is eltörte, és kritizálta a dalfesztivált is.  Úgy fogalmazott: „több együttérzésre, több empátiára van szükségünk”, és szóvá tette, hogy az Eurovízió szervezői nem engedték be a nembináris identitását jelképező zászlót, ezért be kellett csempésznie azt (állítólag több rajongóját is eltávolították a tömegből amiatt, hogy becsempészték, és a döntő egy pontján felemelték ugyanezt a zászlót).

Megszegtem a szabályokat, és eltörtem a trófeát. Talán a trófeát meg lehet javítani. De talán az Eurovíziónak is szüksége lenne egy kis javításra

– mondta Nemo. Az Euronews összegzése szerint a szombati döntővel az Eurovízió történetének „leginkább megosztó” versenye zárult le. 

(Borítókép: A Svájcot képviselő Nemo a The Code című dalt adja elő a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál nagydöntőjén, 2024. május 11-én Malmőben, Svédországban. Fotó: Leonhard Foeger / Reuters)

Rovatok