Index Vakbarát Hírportál

Bántalmazták, terrorizálták és sarokba szorították a Miss USA és Miss Teen USA szépségkirálynőit

2024. május 15., szerda 08:28

Napokkal azután, hogy a korábbi Miss USA Noelia Voigt és Miss Teen USA UmaSofia Srivastava úgy döntöttek, hogy lemondanak a Miss USA címükről, megszólaltak a lányok édesanyjai, akik elmondták, hogy a lányaikat még mindig titoktartási szerződés köti a Miss USA szervezettel.

„Álmaik állása rémálommá vált” – mondta Barbara Srivastava a Good Morning America című műsorban kedden, Jackeline Voigt mellett ülve. „Nem tudtuk folytatni ezt a színjátékot. A lányok úgy döntöttek, hogy lemondanak, és feladják életük álmát – a koronát, az országos címet. Miért döntene két lány úgy, hogy feladja ezt?” – írja a CNN.

Ez az első alkalom, hogy az anyák nyilvánosan beszéltek a lányaikat ért megpróbáltatásokról, és szintén ez volt az első alkalom, hogy a Miss USA vagy a Miss Teen USA cím viselője lemondott a posztjáról. Ráadásul mindkettő gyors egymásutánban történt.

A hét elején az aggodalmaskodó rajongók az Instagramon jelezték, hogy Voigt lemondásának minden mondatának első betűje egy üzenetet tartalmaz: „EL VAGYOK HALLGATTATVA.” A források szerint ez szándékos volt.

A Good Morning America című műsorban Jackeline nem kívánt válaszolni arra, hogy a feltételezett titkos üzenet szándékos volt-e. Arra a kérdésre azonban, hogy úgy érzi-e, hogy a lányát elhallgattatták, azt mondta, igen, és hogy szerinte ez egész életében így lesz, ha nem oldják fel a titoktartási megállapodást.

Voigt lemondólevele a Miss USA-nak, amelyet a CNN szombaton szerzett meg és tett közzé, számos vádat tárt fel a Miss USA vezérigazgatója, Laylah Rose ellen, beleértve a „mérgező munkahelyi környezetet”, amely tele van „zaklatással”.

A levél szerint Rose „aktívan a félelem és az ellenőrzés kultúráját építi, amely a nők szerepvállalásának ellentéte, és amely... nem biztonságos a jövőbeli címviselők és alkalmazottak számára” – írta Voigt.

A problémák között Voigt azt állította, hogy Rose nem biztosított számára megfelelő utazási lehetőséget vagy egy olyan embert, aki hatékonyan kezelte volna ezeket, ami egy olyan incidenshez vezetett, amikor egyedül maradt egy autóban egy idegennel egy felvonuláson a floridai Sarasotában, ahol egy meg nem nevezett férfi szexuálisan zaklatta őt – írta.

Édesanyja, aki vele volt Sarasotában, látta őt közvetlenül az állítólagos incidens megtörténte után. A férfi állítólag azt kérdezte Voigttól, hogy tetszenek-e neki az idős, pénzes férfiak, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozta a szépségkirálynőt.

Rose Jackeline szerint nem kért bocsánatot. Voigt a lemondólevelében azt írta, hogy Rose azt mondta neki, hogy a szervezet „nem tudja megakadályozni, hogy az emberek nyilvános szerepléseken mondjanak neki dolgokat”, és hogy ez „sajnos a szerep része”.

Barbara Srivastava elmondta, hogy uralkodási évük alatt a címvédőkkel rosszul bántak, bántalmazták, terrorizálták és sarokba szorították őket.

Jackeline felszólította a Miss Universe Szervezetet, amely a Miss USA tulajdonosa, hogy beszéljen velük, vagy kérjen bocsánatot. A JKN Global Group tulajdonában lévő anyaszervezet azonban nem válaszolt.

A Miss USA és a Miss Universe szervezet nem válaszolt a CNN megkeresésére, és a CNN korábbi, pénteki megkeresésére sem reagált.

Szerdán a Miss USA második helyezettje, a hawaii Savannah Gankiewicz lép színre, és egy ceremónia keretében veszi át a címet. A Miss Teen USA cím azonban továbbra is betöltetlen marad, mivel a 2023-as év második helyezettje, a New York-i Stephanie Skinner az Instagramon közzétett nyilvános nyilatkozatában visszautasította a koronázást. A CNN megkereste a második helyezettet, Miss Pennsylvania Teen Maggie Rosst, hogy vállalja-e a címet, de bejelentés nem történt.

„Nézzék meg, mi történt Noeliával és UmaSofiával. Nem ez a megfelelő idő a részvételre. Egyszerűen nem akarjuk, hogy ezek a családok és ezek a lányok keresztülmenjenek azon, amin mi” – mondta Jackeline.

Rovatok