Index Vakbarát Hírportál

Egyre forróbb a talaj Alec Baldwin talpa alatt

2024. május 18., szombat 10:21

Sor került az Alec Baldwin ügyében folyó eljárás következő tárgyalására, amelyen egyelőre nem derült ki, hogy a bíró ejti-e a vádakat a színésszel szemben, vagy sem.

Mint ismert, Alec Baldwin 2021-ben épp a Rust című filmet forgatta, amikor rászegezte a kellékpisztolyt a produkció operatőrére, Halyna Hutchinsra, majd lelőtte.

A fegyverben éles lőszer volt, ami halálos sebeket ejtett a nőn. A tragédiát követően gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg a fegyvermestert, Hannah Gutierrez Reedet – akit nemrég ítélt a bíróság 18 hónapos börtönbüntetésre –, illetve Alec Baldwint, míg Reed asszisztensét, David Hallst halálos fegyver gondatlan használatával vádolták meg – őt hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltékfelügyelet nélküli próbaidővel, továbbá 500 dolláros pénzbüntetésre, 24 óra közmunkára és lőfegyverbiztonsági tanfolyamra.

Alec Baldwinnal szemben végül 2023-ban ejtették vádakat, ám Kari Morrissey és Jason Lewis új-mexikói különleges ügyészek októberben közölték, újabb, Baldwin bűnösségére utaló bizonyítékokat találtak, így ismét vádiratot nyújtottak be. A színész jogászai jelenleg azért küzdenek, hogy újból ejtsék a vádakat, kijelentve, az ügyészség még csak nem is tudja bebizonyítani, hogy bűncselekmény történt. Baldwin a tervek szerint júliusban áll majd bíróság elé, és maximum 18 hónapos börtönbüntetést kaphat. Az ügy legutóbbi tárgyalása május 17-én volt, amelyen az új-mexikói bíró egy sor szkeptikus kérdést tett fel az ügyésznek, arra utalva, hogy a vádemelés mellett dönthet.

A Variety közlése szerint a színész ügyvédei arra kérték Mary Marlowe Sommer bírót, hogy ejtse a vádakat, azzal érvelve, hogy az ügyészek nem bocsátottak tanúkat az esküdtszék rendelkezésére. Sommer a meghallgatáson arról kérdezte az ügyészt, Kari Morrisseyt, miért nem tett nagyobb erőfeszítéseket, hogy kapcsolatba lépjen a tanúkkal az esküdtszéki eljárás előtt.

A bíró amiatt is kérdőre vonta Morrisseyt, hogy a filmes díszletek biztonsági előírásaival kapcsolatban tett vallomásokkor miért vágta ki az egyik tanút, illetve azt állította, legalább egy tekintetben tévedett a törvénnyel kapcsolatban. 

A színész egyik ügyvédje, Alex Spiro azt mondta a meghallgatáson, hogy az ügyészség megsértett egy bírósági végzést, és szándékosan elterelte az esküdteket a mentő bizonyítékoktól. A jogászok azt állítják a benyújtott indítványban, hogy az ügyészség elmulasztotta a felmentő információkról tájékoztatni az esküdtszéket, illetve az eljárásról információkat szivárogtatott ki a médiának.

Minden, amit most mond, teljes félrevezetés arról, ami történt. Ezt csinálják ezek az emberek. Nem fogok itt ülni, és hagyni, hogy hazugnak nevezzenek 

– mondta az ügyész a bírónak, kiemelve, hogy Alec Baldwin többször hazudott, és megváltoztatta a lövöldözéssel kapcsolatos emlékeit, ügyvédei pedig az ügyészséget is félrevezették.

Jövő héten születik meg a döntés

Bár Alec Baldwinnak tavaly vádalkut ajánlottak fel – amely lehetővé tette volna számára, hogy megússza a börtönbüntetést, ha elismeri bűnösségét – az alkut végül visszavonták, miután az ügyész tudomást szerzett arról, hogy a színész részt vesz az esetről szóló dokumentumfilm elkészítésében. Morrissey azt állította, hogy Baldwin rendelte meg a dokumentumfilmet, és nyomást gyakorolt a tanúkra, hogy működjenek együtt a filmkészítőkkel. A rendező, Rory Kennedy viszont eskü alatt vallotta, hogy a színésznek nincs köze a produkcióhoz. 

Alec Baldwin védőcsapata két másik indítványt is benyújtott, amelyeket a legutóbbi tárgyaláson nem vitattak meg. Az egyikben azzal érvelnek, hogy a fegyvert az FBI-vizsgálat során megsemmisítették, így a védelem nem tudta bizonyítani azt az elméletet, hogy a fegyver hibásan működött a lövés idején. A másodikban azzal érvelnek, hogy az állítások, még ha igazak is, nem felelnek meg a nem szándékos emberölésre vonatkozó jogi normáknak. 

Sommer előreláthatólag a jövő héten határoz majd arról, elutasítja-e a vádemelést, vagy sem. Amennyiben így tesz, az ügyészség akár újabb vádiratot is benyújthat. 

Rovatok