Index Vakbarát Hírportál

Tizenhárom adózó tartozik több mint egymilliárddal

2010. április 23., péntek 20:38

Az első helyhez ötmilliárddal kellett tartozni az első negyedévben. A legtöbbel tartozó magánszemélytől 2,8 milliárd forintot követel az APEH.

Az APEH 2010 első negyedévében 160 adózónál állapított meg jelentős összegű adóhiányt. A dobogó legfelső fokán - a bírságokat is beszámítva - 5 milliárd forinttal egy cég áll, míg a magánszemélyek közül a legnagyobb adótartozás 2,8 milliárd forint, amivel az ötödik helyezést lehetett "kiérdemelni". Egymilliárd forint feletti adótartozása 13 adózónak van, a "milliárdosok klubjába" három magánszemély is bekerült.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé azon adózók adatait, akiknél jogerős határozatban jelentős adóhiányt állapított meg, és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették határidőre. A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülnek fel. A nagy adósok most közzétett listáján 105 vállalkozás és 55 magánszemély szerepel, a cégek legtöbbje felszámolás vagy végelszámolás alatt van.

A lista élén a budapesti székhelyű TETRAVENT Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. áll, a bírságokat is beleértve több mint 5 milliárd forint tartozással. A második legnagyobb adós a budapesti EURO-KONZORCIUM Út-Hídépítő, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. "f.a." (felszámolás alatt), 3,6 milliárd forinttal, a harmadik pedig az ugyancsak fővárosi székhelyű PILLÉR-2000 Építőipari Kft. "f.a." 3 milliárd forinttal.

Velük együtt - a jogkövetkezményeket továbbra is beleértve - összesen tíz cégnek van 1 milliárd forint feletti tartozása. A milliárdos adóhátralékot felhalmozók között van a TVNET Számítástechnikai Kft. "f.a.", amelynek adótartozása a bírságokkal együtt mintegy 1,2 milliárd forintra rúg, továbbá az INTERFRUCT Nemzetközi Élelmiszerkereskedelmi Kft. "f.a.", ugyancsak mintegy 1,2 milliárd forint tartozással.

Egyes cégek többször is szerepelnek a listán, mint például a miskolci Ócsai Kereskedelmi Kft., amelynek az adóssága összeadva megközelíti az 1,4 milliárd forintot, így méltán a milliárdos klubban a helye. Kétszer szerepel a listán a tatabányai KACIFÁNT BABÉR Kft. "f.a." is, ez a cég azonban "csak" mintegy 790 millió forinttal lóg az adóhatóságnak, míg az ugyancsak kétszer fellelhető zsámboki MULTI-KER 2006 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. "f.a." 442 millió forinttal.

A nagy adóhiányosok között jellemzően továbbra is sok a neve szerint kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó cég. Ezúttal is akad a listán a neve szerint ablaktisztítással és takarítással foglalkozó cég, a budapesti DOLINAK Ablaktisztító és Takarító Kft. "f.a.", amelynek a jogkövetkezményekkel együtt 417 millió forint adóhiányt "sikerült" felhalmoznia.

A magánszemélyek közül a kiskőrösi illetőségű Lukács János tartozik a legnagyobb összeggel, a bírságokat is beleértve 2,8 milliárd forinttal, amivel sikerült az ötödik helyre felverekednie magát. Őt a győri Perjési Szabolcs követi 1,2 milliárd forinttal, majd a budapesti című Chen Ling, akitől ugyancsak a jogkövetkezményekkel együtt összesen 1,15 milliárd forintot követel az adóhatóság.

A felsorolt magánszemélyeken kívül még a budapesti Poór Benedeknek van 200 millió forint feletti (206 millió forint) adótartozása, míg 100 millió forint feletti a nevesített adósokkal együtt összesen nyolc magánszemélynek. Most is találni olyan esetet, amikor az adótartozást a család több tagja "gyűjti": például Székesfehérváron Vincze István József és Vincze István Józsefné is jelentős összeggel tartozik az adóhatóságnak, ketten együtt mintegy 49 millió forinttal.

Rovatok