Index Vakbarát Hírportál

Moszkva 6 milliárd dollárt adna Minszknek

2011. május 17., kedd 17:48

Dmitrij Medvegyev orosz és Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök kedden telefonon tárgyalt egyebek mellett egy Fehéroroszországnak nyújtandó hitelről. Lukasenko Minszkben közölte: 6 milliárd dollárról van szóamiből 3,1 a hitel, a fennmaradó összeg a később szállítandó fehérorosz áruk előre történő kifizetése.

Egy az orosz hatalmi struktúrákhoz közel álló forrás ezzel ellentétben azt közölte Moszkvában, hogy Minszk anyagi támogatása kapcsán a Beltransgaz fehéroroszországi gázszállítási rendszer ellenőrző részvénycsomagjának megvásárlását vizsgálják: egymilliárd dolláros hitelről és a Beltransgaz Gazprom általi megvásárlásáról van szó.

Minszk áprilisban jelentette be, hogy eladja a Beltransgazban tartott 50 százalékos állami részt. A Gazprom 2007-2010 között  2,5 milliárd dollárért megvásárolta a gázszállítási rendszer részvényeinek 50 százalékát. Előzőleg az ABN-Amro bank a Beltransgaz piaci értékét ötmilliárd dollárra becsülte.

A hosszabb ideje gondokkal küszködő fehérorosz gazdaság múlt hét közepén kezdett zuhanórepülésbe- A belorusz rubel szerdán egyetlen nap alatt 30 százalékot veszített értékéből, miután az ország kifogyott devizatartalékaiból, és a jegybank felszabadította az eddigi árfolyamkorlátozást. Fehéroroszországban nagy szüksége lenne devizára, amire leginkább az oroszoktól számíthattak. Az 1994 óta uralkodó Alekszandr Lukasenko rezsimjét közvetlenül nem fenyegeti a feszült a gazdasági helyzet, írtuk korábban, de népszerűsége titka a szociális biztonság, aminek fenntartásához kell az orosz pénz.

Rovatok