Index Vakbarát Hírportál

Economist: Orbánnak ideje szembenéznie a valósággal

2011. november 25., péntek 11:01

A Financial Times kommentárja szerint a Moody's lépése egyértelműen arra utal: a befektetők az IMF-fel ismét elkezdett tárgyalások ellenére nincsenek meggyőződve a kormány gazdaságpolitikájának helyességéről.

A lap által megkérdezett szakértők egyike, a Renaissance Capital elemzője szerint nem lesz már komoly hatása, ha egy másik hitelminősítő is a bóvlikategóriába sorolja az országot, mert addigra a nagy nemzetközi befektetési alapok közül sok már nem lesz jelen a magyar piacon.

Az ING-nek a cikkben idézett szakértője úgy látja, a Moody's lépése nem jöhetett volna rosszabbkor, mivel a hálaadás miatt az USA-ban hosszú hétvége van, ezért a piacokon alacsony a likviditás.

A Financial Times kommentárja szerint nem meglepő, hogy a befektetők idegesek, a forint árfolyama pedig zuhan: magyar miniszterek még azután is a meglévő gazdaságpolitika fő elemeinek a megőrzéséről beszéltek, miután a kormány bejelentette, hogy az IMF-hez fordul.

Orbán bolygója – ez a címe az e heti Economist, még a leminősítés előtt írt cikkének, mely szerint a függetlenségét szajkózó kormánynak ideje szembenéznie a valósággal.

A lap szerint 2008-cal szemben, amikor a külföld 20 milliárd dolláros kerettel segítette ki az országot, a helyzet most teljesen más. Akkor attól lehetett tartani, hogy a magyar járvány a régióra is átterjed, most azonban két szomszédos ország is euróövezeti tag, Lengyelország pedig gazdaságilag és diplomáciailag is nehézsúlyúnak számít.

Orbán csodabogárnak tűnik, az országa pedig ma, amikor a hitelezők a figyelmüket és a pénzüket sürgősebb ügyekre fordítják, kevésbé fontos. Hivatalba lépése után Orbán olyan mellékes ügyekre pazarolta az időt és az energiát, mint az új médiatörvény, amit megvetnek a szólásszabadság hívei.

A kormánya bunkermentalitása sokat ártott a szavazókkal való kommunikációnak. Fennhangon hirdetett függetlensége a külvilágtól és a külső nyomástól most kudarcnak tűnik. Az ellenfelei kárörvendenek, a támogatói szívják a fogukat.

A BBC híroldalán délelőtt fél tízkor a magyar leminősítésről szóló címlapos beszámoló a harmadik legolvasottabb cikk volt.

Rovatok