Index Vakbarát Hírportál

Az adóparadicsomokra az adósivatagok miatt van szükség

2012. április 8., vasárnap 18:09

Az adóparadicsomokat nem lehet megszüntetni anélkül, hogy az adósivatagokat ki ne zöldítenénk - vélekedik a liechtensteini trónörökös herceg, aki szerint sok ország, ahonnan nagy az adózás miatti pénzkimenekítés, maga is hibás.

Egy interjúban Alois von Liechtenstein úgy vélte: amíg adósivatagok léteznek, addig adóparadicsomok is lesznek. Az adósivatag országokban az adórendszer oly átláthatatlan, hogy az adóteher elsődlegesen a kisemberekre nehezedik, miközben mindenki hasznot húz, aki adótanácsadóval navigálni tud a paragrafusok dzsungelében. A problémát csak úgy lehet megoldani, hogy az adósivatag országok adórendszerüket jelentősen egyszerűsítik és az adókat csökkentik. Ennek nyomán állampolgáraik is becsületesebbé lesznek - hangsúlyozta a 2004 óta az államfői teendőket ténylegesen ellátó trónörökös. Alois von Liechtenstein ugyanakkor elismerte, nincs értelme olyasmit védelmezni, ami az EU, vagy az OECD nyomása alatt nem tartható.

Liechtenstein jelenleg Németországgal folytat nem hivatalos tárgyalásokat a hercegség, mint adóparadicsom bankjaiban elhelyezett külföldi adózatlan jövedelmekről, arra várva, hogy Németország és Svájc között végleges formájában szülessen meg a hasonló megállapodás, és ez mintául szolgálhasson Liechtenstein számára is.

Rovatok