Index Vakbarát Hírportál

Blanchard: jelentős veszélyek lesnek a világgazdaságra

2012. szeptember 19., szerda 20:55

Az alacsony növekedés, a költségvetési kiigazítási programok negatív hatásai és a gyenge bankrendszer egymásra is hatnak, illetve külön-külön és együttesen is veszélyeztetik a világgazdaságot - mondta Olivier Blanchard,  a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza, az amerikai MIT egyetem professzora szerdai budapesti előadásában.

A közgazdász a Rajk László Szakkollégium által adományozott Neumann János-díj átvételekor tartott, "A válság. Hol tartunk most, és mi jöhet még ez után" című előadásában kifejtette: a világ jegybankjai a válság kezdete óta szerencsére nagyon agresszíven léptek fel.  Előbb ahol ennek volt értelme, ott radikálisan csökkentették az alapkamatokat, hogy a hitelezést olcsóbbá tegyék a bankoknak, majd az adott régióra szabva újszerű intézkedéseket is hoztak és lökést adtak a kilábalás felé.

A válságból való tartós kilábalás csakis az adósság fokozatos, és hiteles programokkal való csökkentésével, a bankok tőkehelyzetének és hitelezési hajlandóságának javításával, illetve a potenciális növekedési ütemet gyorsító strukturális reformokkal valósítható meg - mondta Olivier Blanchard. "Az elsődleges egyenleget mindenképp pluszba kell hozni és fokozatosan leépíteni az államadósságokat"- mondta.

Az IMF vezető közgazdásza szerint az adósságcsökkentést nem hirtelen, sokkoló intézkedésekkel lehet végrehajtani, mert annak több kára lesz, mint haszna. "A költségvetések fenntarthatóvá tétele, azaz a fiskális konszolidáció egy maratonfutás, nem sprint" - mondta Blanchard.

Emellett nem csak válságkezelő intézkedéseknek van helye, de a strukturális változtatások is elengedhetetlennek tűnnek. "A strukturális reformok sokkal fontosabbak, mint korábban, mert válság nélkül is elég lapos lett volna az eurozóna növekedési pályája, nemhogy a válsággal együtt. Persze strukturális reformokat hozni nehéz, mert a vesztesei nagyon is érezni fogják a hatásait, a nyertesei pedig nem feltétlenül, különösen, ha azok mondjuk egy munkerőpiaci reformnál a kevésbé képzettek."

A szakember figyelmeztett a bizonytalanságból, különösen a politikai bizonytalanságból származó kockázatokra. "Ha az emberek, vállalatok nem tudnak tervezni, az jelentősen megnehezíti a kilábalást, a növekedést és ez jelenleg az európai országokra jóval inkább igaz, mint az USA-ra"- tette hozzá.

Rovatok