Index Vakbarát Hírportál

Így készülhet a magyar Volvo

2012. november 1., csütörtök 21:23

Egy jövőre bezáró svédországi busz-összeszerelő üzem berendezéseit szerezhetik meg a győriek a Rába-Volvo autóbusz magyarországi gyártásához, írta a hvg.hu.

Mint az már korábban kiderült, a Volvo autóbuszgyártóval tárgyal a többségi állami tulajdonban lévő Rába. A Magyar Nemzet kedden aról is beszámolt, az együttműködés 300 Volvo autóbusz leszállításával veszi kezdetét. A Rába jelenleg nem alkalmas kész járművek gyártására, az ehhez szükséges képességeit leépítette, az erre a célra szolgáló ingatlanját eladta. Ezért született az a döntés, hogy a cég az egyik multinacionális gyártóval igyekszik stratégiai együttműködésre jutni autóbuszok közös gyártásáról.

A legfrissebb, hivatalosan meg nem erősített hír szerint az a lehetőség is felmerült, hogy a svédországi Säffle városban lévő buszkarosszáló üzem berendezéseit hozzák Magyarországra.

Ez a lépés kézenfekvő lenne, a Volvo ugyanis október elején bejelentette, hogy az alig kilencezer lakosú délnyugat-svédországi városkában lévő 400 fős üzemét a jövő nyáron bezárja, és kizárólag a lengyelországi Wroclawban folytatja a buszgyártást. Az 1913 óta működő üzem leállítását az európai piac pangásával indokolták.

A Volvónak egyébként futóműveket szállító Rábának viszont kapóra jönnének a Svédországban fölöslegessé váló berendezések, miután két évig tartó, vaskosan veszteséges előző buszos kalandjának 2001-es befejezésekor a teljes kapacitását fölszámolta, írja a lap.

Rovatok