Index Vakbarát Hírportál

Magasan szárnyal a lett puma

2012. november 13., kedd 21:11

Javította  Lettország államadós-besorolásait a Fitch Ratings kedden, a lett gazdaság erőteljes növekedési kilátásaival indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő az európai piaci zárások után, kedd este Londonban bejelentette, hogy a hosszú futamidejű lett szuverén devizaadósság kockázati osztályzatát az eddigi BBB mínuszról egy fokozattal BBB-re, a hazai valutában kibocsátott hosszú lejáratú államadósság minősítését ugyancsak egy fokozattal, BBB-ről BBB pluszra emelte.

A Fitch az új hosszú távú besorolásokon is további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást hagyott érvényben.

A cég indoklása szerint az osztályzatjavítások azt az előrelépést tükrözik, amelyet Lettország tett a szilárd, széles bázisú gazdasági növekedés elérése felé, az államháztartási hiány folyamatos csökkentésével párhuzamosan.

A Fitch Ratings közölte, hogy 2012 egészére 5,0 százalékos növekedést vár a lett gazdaságban.

Magyarország a Fitch minősítését tekintve 2011-ben tartott ott, ahonnan a lettek most felemelkedtek: január 6. előtt az intézet BBB mínuszra tartotta a az ország szuverén adósságának besorolását, amit aztán BB pluszra rontott. Ezzel az ország a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's után a harmadik nagy hitelminősítőnél is a bóvli kategóriába került.

Rovatok