Index Vakbarát Hírportál

Egy multi, amelyik kedvel minket

2012. december 10., hétfő 16:21 | aznap frissítve

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött hétfőn Budapesten a magyar kormány és a General Electric (GE) Hungary Kft.

Az aláírási ünnepségen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: a kormány prioritásnak tekinti az innovációt és a kutatás-fejlesztést, hogy a magyarországi kis- és középvállalatok bekerüljenek a globális innovációs hálóba. "A kormány stratégiai szövetségi körében az első helyen mindenképpen a GE található, hiszen több mint két évtizede partnerünk."

A kormány eddig a Coca-Colával, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, valamint a Hankook Tire Kft.-vel kötött stratégiai megállapodást.

Nagyon fontos, hogy a GE következő növekedési projektjeihez minél több magyar beszállítót nyerjen meg. "Mi az Eximbankon keresztül mindenfajta pénzügyi forrást biztosítunk ehhez. Mi ott vagyunk mögötte" - hangsúlyozta a miniszter.

Rámutatott: a GE kifejezetten növekedésközpontú cégcsoport, amely - jóllehet több mint 100 országban van jelen világszerte - ott fejleszt, ahol van növekedési potenciál. Mint mondta, a kormány számára megtiszteltetés, hogy "a globális gazdaság egyik legnagyobb cége nemcsak megőrizte magyarországi pozícióját, hanem új terveket, projekteket indít".

Az innováció szempontjából fontos intézkedések között említette, hogy a kormány meg kívánja duplázni a felsőfokú műszaki, természettudományos és informatikai képzésben részt vevő hallgatók számát. A mostani 21 ezerről jövőre 30 ezerre emelkedne a részvevők száma, de 2-3 éven belül a létszám elérné a 40 ezret. Matolcsy György kiemelte azt a kormányzati döntést is, amely jövő év elejétől a kutatás-fejlesztésben dolgozók esetében eltörli a 28,5 százalékos munkáltatói közterhet.

Hutter Iván, a GE Fényforrás Üzletágának európai, közel-keleti és afrikai régiójának általános igazgatója beszédében úgy fogalmazott: Magyarország kivételes helyzetben van a cég szempontjából, hiszen az ipari és a pénzügyi üzletág is jelen van az országban. A régióban dolgozó munkatársak közel fele Magyarországon vállal munkát - tette hozzá. Hutter közölte: a GE Magyarországon dolgozó mintegy 400 kutatómérnöke globális csapatban, szoros együttműködésben dolgozik a hazai és nemzetközi felsőoktatási intézményekkel és vállalatokkal.

Rovatok