Index Vakbarát Hírportál

Bukhatja az állam a 90 milliárdját

2012. december 19., szerda 15:00 | aznap frissítve

A pénztárgépek adóhatósághoz kötésével kapcsolatban a megvalósítás módját szabályozó rendelettervezet újragondolására kéri a kormányt az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A pénztárgépek átalakításában jártas vállalkozásokat tömörítő érdekvédelmi szervezet szerint a tervezett 2013. március 31-i határidő tarthatatlan.

Az első és legfontosabb probléma szerintük az, hogy az új előírásoknak megfelelő pénztárgépek jelenleg nem kaphatóak egyetlen pénztárgépgyártónál sem. A feltételeknek megfelelő új gép fejlesztési ideje pedig legalább 4-12 hónap. A fejlesztést követő tesztelésre és az így kiszűrt hibák kijavítására legalább egy újabb hónapra van szükség. Az ezután következő engedélyezési eljárás átfutási ideje megint csak 1 hónap, amennyiben nincs szükség hiánypótlásra vagy más korrekcióra.

Másfél év elég lehet

Az IVSZ szerint a gyártóknál csak ezután történhet meg a pénztárgépek megrendelése, amiknek a szállítási ideje minimum 3-5 hónap. A szövetség úgy látja, hogy az új szabályoknak megfelelő első pénztárgépek üzembe helyezése reálisan legalább 8-10 hónap múlva várható. Az IVSZ azt javasolja, hogy az új pénztárgépek bevezetése legyen lépcsőzetes, reális ütemezés mellett, amelyet szakmai konzultáció előz meg.

Nem az IVSZ az első azonban, aki szerint tarthatatlan a kitűzött határidő. A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményben tiltakozott, mert szerintük a tervezet nem csak bonyolult, de a határidő is rendkívül rövid a cserére. A társadalmi egyeztetésre a minisztérium által felkínált nagyon rövid idő szerintük nem elegendő, ráadásul nagyon sok kérdés van még megválaszolatlanul a cserével kapcsolatban.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) azt közölte, hogy egyetért ugyan az új típusú pénztárgépek bevezetését célzó törvénytervezettel, mert az a feketegazdaság visszaszorítását célozza, de szintén kevésnek tartja az üzembe helyezésükre biztosított 3 hónapot.

Megágyaztak

A parlament nemrég elfogadta azt a salátatörvényt, ami megágyaz annak az első Matolcsy-csomagban bejelentett eljárásnak, miszerint 2013-tól az ország összes pénztárgépe állandó kapcsolattal csatlakozik majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerébe. Az ennek megvalósításáról szóló rendelet tervezete (zip-fájl) pénteken került föl a kormany.hu-ra, és hétfőig, vagyis két munkanapig lehet véleményezni.

A rendelettervezetből kiderül, hogy az eddig mondottal ellentétben nem lehet a már meglévő pénztárgépeket egyszerűen egy kábellel összekötni a NAV-val. A tervezet előírásai nagyon szigorúan szabályozzák, hogy mit kell tudnia egy új, felokosított, legkésőbb március végéig üzembe helyezett pénztárgépnek.

A legfontosabb, hogy rendelkeznie kell egy olyan „fekete dobozzal”, ami folyamatosan rögzíti a beütött tételeket, amiket utána vissza is lehet keresni benne. A másik fontos módosítás, hogy a pénztárgépekbe SIM-kártyát kell beépíteni, ami folyamatos mobilkapcsolatot teremt az adóhatósággal.

Folyamatos kapcsolat

A tervezet szerint a pénzárgépek harminc percenként jeleznek majd a NAV-nak, hogy ezzel fenntartsák a folyamatos adatkapcsolatot. Az adóhatóságnak fontosabb azonban, hogy az új adattárolóval és a GSM-kapcsolattal bármikor bármilyen számlára mobilkapcsolaton keresztül kérdezhet rá.

Az országban körülbelül négyszázezer pénztárgép van, ezeknek nagyjából háromnegyedét, nyolcvan százalékát kell majd lecserélni a rendelet miatt, a maradékba pedig új alkatrészeket kell majd beépíteni. Ez a nagyjából százezer gép ugyanis már olyan újabb típusú, amiben megvannak a hardveres feltételek például az adatok rögzítéséhez és tárolásához, de akár a kapcsolat létrehozásához is.

Idén ne várjunk sokat

Az NGM tervei szerint 2013. április elsejéig minden pénztárgépet át kell állítani. Egyelőre kérdés, hogy ez a menetrend tartható-e. Az ügyet közelről ismerő forrásaink szerint valószínűtlen, hogy ezt ekkora tételben meg lehetne csinálni. Úgy tudjuk, nem hivatalosan sem Brüsszelben, sem Magyarországon sem várnak még érdemi pluszbevételt erre az évre a pénztárgépek bekötéséből.

Az is elgondolkodtató, hogy Bulgáriában sem ment zökkenőmentesen az átállás (amikor Matolcsy bejelentette ezt a reményei szerint jelentős adóbevétel-növelő hatású intézkedést, akkor a bolgár példa sikerére hivatkozott). A hvg.hu egy korábbi cikke szerint a bolgár kormány meg sem próbálta egy lépésben bevezetni az új rendszert: a többlépcsős megvalósítás az előkészítés időszakával együtt egy évig és három hónapig tartott, ennyi idő alatt nagyjából háromszázezer gépet csatlakoztattak a rendszerbe. Nálunk az októberi bejelentés és az áprilisi bevezetés között csak félév telne el, de mivel a rendelet még nem is hatályos, és szombaton lényegében ünnepelni megy az ország, valójában csak három érdemi hónap lesz az átállásra.

Nem várnak bevételt

A tervezethez csatolt hatásvizsgálat szerint a cserére 17 milliárd forintot fordít a kormány, miközben már az első évben 97,5 milliárd forintot szeretnének pluszban beszedni belőle. A NAV-hoz kötéssel így 80,5 milliárd forinttal több lenne a 2013-as költségvetésben. A feszes határidő miatt lehetséges, hogy ennek a pénznek egy jelentős része idén nem folyik be a büdzsébe.

Ez alig kevesebb az eredetileg tervezettnél, ugyanis az első Matolcsy-csomagban még 95 milliárd forintos bevétellel számolt a kormány. A tervezett kiadások miatt valószínű, hogy a NAV támogatja majd a pénztárgépek cseréjét, erre utal a hatásvizsgálatban szereplő 17 milliárdos tétel is. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ez azért is fontos lenne, mert enélkül semmiképpen sem lehetne időre lecserélni az összes gépet.

Teher a vállalkozásoknak

A rendelet nem ír arról, hogy az állam mennyivel járul majd hozzá a cseréhez. De ha a 17 milliárdos költséget elosztjuk a négyszázezer pénztárgéppel, akkor látható, hogy ekkora keret mellett alig több mint negyvenezer forint juthat majd egy pénztárgépre. Vámos szerint azonban egy ilyen gép ára hetven- és százezer forint körül lehet majd. Ez az állam érdemi támogatása nélkül jelentős terhet ró majd a vállalkozásokra.

Vámos szerint egyébként jó irány a pénztárgépek bekötése, hiszen azokat a vállalkozásokat, akik rendesen számláztak és fizettek áfát, eddig is zavarta, hogy vannak, akik ezt nem teszik meg. A kulcskérdés azonban, hogy sikerül-e áprilisban elindítani a rendszert, és mekkora terhet jelent annak bevezetése a cégeknek. „A tervezethez természetesek az OKSZ-nek is lesznek javaslatai” – mondta kérdésünkre Vámos, de azokról nem mondott el többet.

Rovatok