Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy: Legyőztük az egyesült balliberális hadakat

2012. december 20., csütörtök 13:56

"Jobb idők jönnek, mert jól halad az ország megújítása. Jönnek a jobb idők, mert jöhetnek: túléltük a Magyarország elleni elsöprő erejű, de végül kudarcba fulladt támadást" - kezdi eheti recenzióját Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban. A héten csak annyi változott, hogy a miniszter nem egy könyvről, hanem a kormány elmúlt évéről mond véleményt.

Matolcsy szerint 2010 végén valahol valakik forgatókönyvet dolgoztak ki a magyar miniszterelnök kormányának megbuktatására. "Sok érdeket sértettünk már 2010-ben is, kockázatossá vált a magyar példa: ha sikeres lesz, sokan sokat átvesznek szokatlan megoldásainkból. Ahogy 1956-ben, most is kicsi, de veszélyes ponttá váltunk a globális sakkasztalon: fegyveresen már nem lehet leverni a magyar szabadságharcot, más eszközöket kell bevetni."

"2011 elején azonnal ádáz politikai támadás indult az EU-elnökséget adó magyar kormány ellen: az egyesül balliberális hadak felvonultak a kétharmados jobbközép magyar miniszterelnök és kormánya ellen. A támadás elhalt, az uniós elnökség szép szakmai siker volt" - írja a miniszter. Szerinte ezért 2011 tavaszán új forgatókönyvet dolgoztak ki a hadak. A politikai és médiakampány nem volt elég, pénzügyi támadás kellett, akár egy politikai puccs révén is.

Íme Matolcsy szerint a terv a puccsra: "2012 január végén új miniszterelnököt kell választani, mert a kormány belebukott a bankpánikba. Kétharmados kormány csak a parlamentben, vagy az utcán buktatható meg: a bankpánik lett volna az utcai megoldás. A bankpánik során több százezer ember megrohanja a pénzintézeteket, hogy kivegye a pénzét, ezért összeomlik a bankrendszer."

Hogyan áll ez elő, teszi fel a kérdést a miniszter. Úgy, hogy 2011 decemberére államcsőd alakul ki: a magyar kormány nem képes teljesíteni az állam lejáró adósságait. "De hogyan lehet államcsődöt kikényszeríteni? Pénzügyi támadással: a forint-árfolyam, az állampapírhozamok, a csődkockázati mutató és a hitelbesorolások állandó lerontásával."

Matolcsy szerint négy-hat hónap kellett volna az államcsődhöz, ám mi 2011 végén kivédtük a támadást. A miniszter meg is ígéri, hogy egyszer majd megírják, hogyan.  2012 elején a békemenet mindenesetre szerinte világossá tette, hogy nincsen utcai kormánybuktatás. Az ellenfelek nem is értik, hogy miért nem működött a máshol bevált recept, de Matolcsy szerint elég, ha mi értjük.

2013-ban szerinte mát építhetünk a sikeres államháztartási konszolidáció eredményeire, ezért elkezdhetjük a gazdasági stabilizációt. "Rendbe tettük az állam pénzügyeit, ezt mindenki elismeri, ez már jó alap a növekedés újraindításához", írja.

Miből lesz a növekedés, teszi fel a fontos kérdést Matolcsy. "Több pénz marad a családoknál, a véglegessé váló egykulcsos adó, a munkahelyvédelmi akció, a SZÉP kártya módosításai, a rezsiköltségek csökkentése, a leépülő családi és vállalkozói adósságok, az állampapírba befektetők jó hozama és az új munkahelyek bővítik a keresletet: jövőre fogyasztási fordulat jön", válaszolja a miniszter, hozzátéve, hogy az igazi fordulatot az hozza majd, hogy a jegybank vezetése a kormányzati tervek elsőszámú partnere lesz.

Rovatok