Index Vakbarát Hírportál

Mélyen az országos átlag alatt élnek Nógrádban

2013. január 7., hétfő 15:13 | aznap frissítve

Több mint ötször annyi az egy lakosra jutó GDP Budapesten, mint a legrosszabb munkanélküliségi mutatókkal rendelkező Nógrád megyében. Az alkalmazásban állók havi bruttó 162 ezer 421 forintos átlagkeresete pedig 51 ezer forinttal maradt el az országos átlagtól - derül ki a megye 2011. évét gazdasági szempontból elemző kiadványból.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei adóigazgatósága, a megyei közgyűlés, a kereskedelmi és iparkamara, valamint a Nógrád Megyei Hírlap közös, Nógrád megye Top 50 című kiadványa a megye gazdasági súlyát azzal az adattal jellemzi, hogy míg a nógrádi társas vállalkozások az országos gazdálkodói kör egy százalékát képviselik, addig a 2011. évi értékesítési árbevétel és hozzáadott érték mindössze 0,4 százaléka képződött helyben.

Az adatok szerint nem változott jelentősen a megye gazdasági szerkezete, 2011-ben is meghatározó volt a feldolgozóipar, benne a gépipar és a kohászat, illetve a kereskedelem. E húzóágazatok 214 milliárd 846 millió forint nettó árbevételt realizáltak, ez a megyei összes árbevétel 66,4 százalékát tette ki.

Rovatok