Index Vakbarát Hírportál

A Fitch nagyon figyeli Amerikát

2013. január 15., kedd 16:50

A Fitch Ratings szerint ugyan rendkívül alacsony az Egyesült Államok, mint szuverén adós törlesztésképtelenné válásának kockázata, mivel a Kongresszus várhatóan meg fogja emelni az államadósság-limitet, az intézkedés késedelme esetén a hitelminősítő felülvizsgálja az amerikai államadósságra érvényben tartott lehetséges legjobb, "AAA" osztályzatát - közölte kedden Londonban a nemzetközi hitelminősítő.

A Fitch szakelemzői szerint ha megismétlődik a 2011 augusztusában egyszer már lezajlott adósságlimit-válság, az "kötelezné" a céget arra, hogy felülvizsgálja az Egyesült Államok gazdaságpolitikai intézményrendszerének megbízhatóságáról és kiszámíthatóságáról, valamint a hiteles középtávú hiánycsökkentési terv elérésének kilátásairól alkotott megítélését.

A Fitch szerint az adósságlimit-rendszer nem hatékony, és potenciálisan veszélyes mechanizmusa a költségvetési fegyelem kikényszerítésének. Nem veszi ugyanis elejét az olyan adó- és kiadási döntéseknek, amelyek a plafont meghaladó adósság-kibocsátással járnak, az adósságplafon megemelésének elmaradása esetére kidolgozott szankciók pedig a szuverén törlesztésképtelenség kockázatát idézik fel.

Az adósságlimit emelését megelőző, elhúzódó vita ugyan nem kivételes esemény, ám tekintettel a békeidőben példátlan méretűre duzzadt amerikai államháztartási hiányra és adósságállományra, a limit emelésének bármilyen késedelme folyamatosan növeli annak a kockázatát, hogy a szövetségi kormány nem lesz képes időben eleget tenni fizetési kötelezettségeinek - áll a Fitch elemzésében.
A hitelminősítő szerint amikor a Kongresszus legutóbb, 2011 augusztusában megemelte az államadósság-limitet, az Egyesült Államok kormánya már veszélyesen közel járt ennek a helyzetnek a kialakulásához.

A Fitch Ratings szerint erősen bizonytalan, hogy mi történne, ha a Kongresszus nem emeli meg az adósságlimitet, mielőtt az amerikai pénzügyminisztérium kimeríti hitelfelvételi mozgásterét és készpénztartalékait.

Mivel a pénzügyminisztériumnak nettó új adósság-kibocsátásra nincs törvényi felhatalmazása, a tárca az államháztartási deficit azonnali felszámolására kényszerülne. Ez viszont az amerikai szövetségi költségvetés olyan mértékű zsugorodását jelentené, amely kétszeresen haladná meg a "költségvetési szakadék", vagyis az államadósság-limit előző emelésének feltételrendszereként kidolgozott drasztikus - az amerikai GDP-érték 4 százalékának megfelelő - konszolidáció mértékét - áll a Fitch keddi londoni elemzésében.

A "költségvetési szakadék" intézkedéscsomagjának januárra tervezett életbe lépését az utolsó pillanatban egy átmeneti kompromisszummal sikerült elhalasztani. Egybehangzó elemzői prognózisok szerint ha a több mint 600 milliárd dolláros megszorító csomag változatlan formában életbe lépne, az recesszióba sodorhatná az amerikai gazdaságot és jó eséllyel a világgazdaság egészét.

A Fitch Ratings keddi londoni elemzése szerint nem biztosított, hogy az amerikai pénzügyminisztérium az adósságszolgálat teljesítését számtalan egyéb kötelezettsége, köztük a társadalombiztosítási juttatások és az adó-visszatérítések folyósítása, vagy az állami alkalmazottak bérének kifizetése elé sorolná-e. Ez utóbbi kifizetések hátralékba kerülése nem jelentene törlesztésleállási eseményt a szuverén besorolás szempontjából, mégis "nagy valószínűséggel" az Egyesült Államok leminősítését eredményezné, akkor is, ha az amerikai kormány változatlanul eleget tesz adósságtörlesztési kötelezettségeinek - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő közölte, hogy ha nem születik olyan hiteles középtávú deficitcsökkentési terv, amely összeegyeztethető a gazdasági kilábalás folytatódásával és az amerikai közfinanszírozás hosszú távú fenntarthatóságába vetett bizalom helyreállításával, akkor a Fitch Ratings az idén valószínűleg leminősíti az Egyesült Államokat, akkor is, ha sikerül elkerülni az újabb adósságlimit-válságot.
Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már az előző adósságlimit-vita idején, 2011 augusztusában megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" államadós-osztályzatot, először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt az elit besorolását a cég 1941-ben megadta.

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Rovatok