Index Vakbarát Hírportál

10 ezer forint hálapénzt fizetünk évente

2013. január 23., szerda 09:56

Húsz évvel a rendszerváltás után is rendszeresen fizet hálapénzt a magyar beteg. A hálapénz elleni kezdeményezések nem vezettek sikerre, idézi az Egészségügyi Gazdasági Szemlében megjelent tanulmányt a Világgazdaság.

Egy 2010-es kutatás szerint a betegek egyötöde fizet átlagosan 16 900 forintot az orvosi viziteken, csaknem fele a kórházi ellátás során átlag 37 300 forintot. A felmérés szerint a válaszadók több mint fele közömbösen vagy pozitívan ítélte meg a paraszolvenciát. Különösen igaz ez a fővárosiakra, a 65 év felettiekre és az alacsony iskolai végzettségűekre. A megkérdezettek több mint 60 százaléka egyetértett azzal az állítással, miszerint az egészségügyi dolgozóknak fizetett hálapénz elkerülhetetlen az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt.

A tanulmány szerzői szerint a hálapénz nem feltétlenül a szocialista rendszer maradványa, sokkal inkább az egészségügyi rendszerünk terméke. Így gyökeres változás a paraszolvenciát illetően nem várható az egészségügyi rendszer egészét érintő változások nélkül.

Magyarországon viszonylag magas a lakosság hozzájárulása az egészségügyhöz: becslések szerint 30 százalékot tesz ki a magánkiadás a hálapénzzel együtt. 2009-ben a KHS 460 milliárd forintra tette azt az összeget, amit a lakosság közvetlenül az egészségügyre költött. A 2009-es egészségfelmérés szerint pedig még ennél is jóval többet, 680 milliárdot. A hálapénzről készült felmérések nem mutatnak egységes képet. Az egyik vizygálat azt mutatta, hogy 2008-ban átlagosan havi 4300 forint hálapénzt fizetett a lakosság. Egy másik kutatás, amely két évvel ezt követően készült, fejenként évente majdnem 10 ezer forintra tette a kifizetett hálapénz összegét, írja a napilap.

Rovatok