Index Vakbarát Hírportál

A cégbíróság nem büntet azonnal, vár egy kicsit

2013. január 24., csütörtök 11:57

Nem bünteti rögtön a február elsejei adatbejelentési határidőt lekéső cégeket a Fővárosi Cégbíróság, de arra figyelmeztet, hogy célszerű minél előbb megtenni a bejelentést, írta a Napi Gazdaság.

Korábban arról volt szó, hogy 50 000–900 000 forint közötti büntetésre számíthatnak, akik elmulasztják a szerződésmódosítást. A törvénymódosítás célja a fizetésképtelenségi, továbbá a cégeljárási szabályok hatékonyabbá tétele, a hitelezők érdekeinek védelme, a gazdasági életben tapasztalt visszaélések megszüntetése, a jogérvényesítés elősegítése volt.

Budapesten eddig a cégek 27-28 százaléka tett eleget cégbírósági adatbejelentési kötelezettségének, vagyis a mintegy 240 ezer vállalkozás közül bő 150 ezren egyelőre elmulasztották a bejelentést, nyilatkozta az InfoRádiónak Kenesei Judit, a Fővárosi Cégbíróság vezetője.

Bár a cégeljárási törvény adatbejelentést előíró módosítása 2012 március 1-jén lépett hatályba, mégis mindenki gyakorlatilag az utolsó percre hagyta az ügyintézést. Ez Kenesei Judit szerint azért okoz gondot, mert a cégbíróság informatikai rendszere sem működik olyan megbízhatóan és olyan gyorsan, mint normál esetben.

A határidő február 1., a cégbíróság vezetője szerint azonban a határidő be nem tartása nem von maga után automatikusan bírságolást, a lényeg az, hogy a cégek mielőbb megtegyék a bejelentést. Kenesei Judit azt mondta, az adatbejelentési kötelezettséget előírő cégeljárási törvény nem határozott meg szankciót. Igaz, a törvény általános részében van a mulasztók részére jogkövetkezmény, méghozzá pénzbírság, de itt ebben a körben a jogalkotó ezt nem mondta ki. "Mi mint jogalkalmazók nem is akarjuk az ügyfelekre ilyen hátrányos kiterjesztő értelmezését használni a jogszabálynak, nem fogunk csípőből bírságolni.  Ez nem jelenti azt, hogy a cégek megpihenhetnek, és aki eddig nem tett eleget a kötelezettségének, az később se tegyen" - mondta.

Mindent összevetve úgy tűnik tehát, némi csúszás belefér, de az adatbejelentés összességében nem úszható meg és célszerű mielőbb megtenni, mert ha azonnal nem is bírságolnak, egy későbbi ellenőrzés során már jöhet a büntetés.

Rovatok