Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Visszavásároltuk a gáztározókat

2013. január 31., csütörtök 19:29

Orbán Viktor Moszkvában bejelentette, hogy Budapesten visszavásárolták az E.On gáztározóit. Részleteket nem árultak el, lehet, hogy Brüsszel vizsgálni fogja a vásárlást, ami rejtett állami támogatásnak minősülhet.

A kormány a mai napon Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket - például gáztározókat, szerződéseket - amelyeket az előző kormányok privatizáltak - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Moszkvában az MTI-nek.

A kormányfő hozzátette: Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendő ár tekintetében is. Az állam képviselői és az E.On között a tárgyalások minden érdemi kérdésben lezárultak, a szövegszerű megállapodási javaslat elkészült, a technikai lebonyolítás zajlik - mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. További részleteket későbbre ígért a sajtófőnök.

Paksról is egyeztettek

Magyarország olyan ország, amely energiabehozatalra szorul, mondta a miniszterelnök, ezért érdekelt abban, hogy növekedjen az országban előállított energia aránya, legyen szó alternatív forrásról vagy akár atomenergiáról, amely területen régi együttműködés él a két ország között.  Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány eddig a magyar gazdaságban sikerrel csökkentette a külföldről behozott gáz mennyiségét, úgy, hogy közben Magyarország jó ütemben halad afelé, hogy egy regionális gázelosztó országgá fejlődjön.

A kormányfő arról is beszámolt, hogy az atomenergia kérdésében az együttműködés legfontosabb része a Paksi Atomerőmű két blokkjának felújításával kapcsolatos. "Ez orosz technológiával épült atomerőmű, ezért az oroszok is újítják most fel" - mondta Orbán Viktor. Arról is beszámolt: hamarosan döntés születik a bővítésről, amelyre nemzetközi pályázatot írnak ki.

875 millió eurót is fizethetünk

A Népszabadság értesülése szerint az MVM Magyar Villamos Művek (MVM) csütörtöki közgyűlésén a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.On földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát.

A lap értesülése szerint az MNV arra hatalmazta fel az MVM vezetését, hogy legfeljebb 875 millió eurót fizessen a két cégért, ami a vételárral, illetve egyéb teherátvállalásokkal együtt értendő. Ezen túlmenően felkérték az MVM-menedzsmentet, hogy igyekezzen a magyar állam számára legkedvezőbb szerződést megkötni. Hogy ezek után milyen árban állapodtak meg, egyelőre nem tudni.

Bár a szerződés aláírását eredetileg csütörtökre ígérték, a bejelentés alapján úgy tűnik, magát a szerződést még nem írták alá, így visszavásárlás alatt Orbán feltehetőleg azt értette, hogy lezárultak a tárgyalások a felek között. Ennek egyébként elvileg már december 15-éig meg kellett volna történnie, legalábbis a november végén aláírt szándéknyilatkozatban lefektetett menetrend szerint.

Nagy titkolózás

Az Index bár kérte, az érintettektől sem a cégek vagyonértékeléseivel kapcsolatos dokumentumokat, sem a szándéknyilatkozat szövegét nem kapta meg, az átlátszó.hu által indított közérdekű adatigénylések egy részét már elutasították, máshová irányították, az MNV vásárlásra vonatkozó iratai pedig csak 10 év múlva lesznek nyilvánosak. A vásárlás részleteiről, előkészületeiről nem adott információt az MVM sem, az állami cégcsoport egyedül azt az egyébként széles körben terjedő pletykát sietett cáfolni, miszerint a teljes MVM-vezérkar lemondását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a cég megvásárolná az E.On gázüzletágát.

A Népszabadság úgy tudja, időközben nemcsak a magyar, hanem a német fél részéről is felmerültek aggályok az ügylet kapcsán. Felmerülhet ugyanis a gyanú, hogy Brüsszel a vételárat tiltott állami támogatásnak minősítheti, mivel a cégeket nem nyílt pályázaton árulják, hanem kétoldalú tárgyalásokat folytatnak róluk. Az EU előzetes szakértői értékeléseinek kikérése szintén időt vehet igénybe.

Ettől nem lesz olcsóbb és biztonságosabb

A gáznagykereskedő cég megvásárlásáva egyébként nem csökken a gáz ára, mivel azt továbbra is meghatározott áron, hosszú távú szerződésen keresztül vesszük az oroszoktól, a tárolók megvásárlása pedig önmagában nem növeli az ellátásbiztonságot, hiszen a tárolással kapcsolatos állami szabályozásnak köszönhetően az eddig is adott volt. Arra, hogy Orbán reményeinek megfelelően az ország regionális gázelosztóközpontá váljon, ugyan van esélyünk, azzal azonban, hogy visszavásároljuk az E.On Trade-et, és a domináns nagykereskedői modellt fenntartjuk, valójában éppen csökkentjük ennek esélyét. Ezt legutóbb éppen a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állapította meg.

Rovatok