Index Vakbarát Hírportál

Mit szerettünk legjobban az év végén?

2013. február 20., szerda 13:21

A nyilvános befektetési alapok piaca 2012 negyedik negyedévében 5,7 százalékkal, 3207 milliárd forintra bővült, s ezzel minden idők legmagasabb értékét érte el. Az alapok felfutása azzal párhuzamosan történt, hogy a bankbetétek vesztettek vonzerejükből. A jegybanki alapkamat fokozatos csökkenése – amihez a bankok is igazítják betéti kamataikat –, valamint és a bankok csökkenő forintgyűjtési kényszere miatt egyre alacsonyabb betéti kamatok a befektetési alapok felé fordították a megtakarítókat – mondta az Erste Alapkezelő vezérigazgatója, Mesterházy György.

A befektetési alapok vagyonának növekedése januárban is folytatódott, 100 milliárd forintnál is nagyobb összeg érkezett ebbe a befektetési típusba, ami jelentős, 3-4 százalék közötti vagyonbővülést jelent.

Mesterházy elmondta, a legnépszerűbb továbbra is a rövid (éven belüli futamidejű) állampapíralapok és a pénzpiaci alapok vásárlása, de a vegyes befetetési stratégiát megvalósító abszolút hozamú alapok is divatosak.

Jól használták ki

Kiemelkedő évet zárt az Erste Alapkezelő 2012-ben: a társaság által kezelt vagyon közel 50 milliárd forinttal növekedve meghaladta az 550 milliárd forintot, melyből a nyilvános befektetési alapok vagyona közel 470 milliárd forintot tett ki, ez pedig 14,6 százalékos piaci részesedésnek felel meg, amivel az Erste kezelt vagyon tekintetében a harmadik legnagyobb cég Magyarországon.

A számok azt bizonyítják, hogy az Erste Alapkezelő sikeresen használta ki a befektetési alapok egyre növekvő népszerűségét. Mesterházy György kiemelte: az idén eddig tapasztalható piaci trendek azt mutatják, hogy az alapok népszerűsége töretlen, így idén is várhatóan jó eredményt érhetnek el azok, akik ilyen eszközökbe fektetik megtakarításaikat.

A piaci feltételeket természetesen jelentősen befolyásolhatják külső (pl. eurozóna helyzete) és belső (pl. költségvetés, gazdaságpolitika) gazdasági, politikai intézkedések. Az alapkamat-csökkentési ciklus folytatása például a befektetési alapok népszerűségének további emelkedését hozhatja.

Rovatok