Index Vakbarát Hírportál

A Stadler nyerte a vonattendert

2013. február 27., szerda 16:43

A Stadler Bussnang AG nyerte a MÁV-Start és a GYSEV közös motorvonattenderét, és szállíthatja a FLIRT-járműveket. A MÁV-Start Zrt. és a GYSEV közös szerdai közleménye szerint eredményes a korszerű motorvonatok beszerzésére közösen indított közbeszerzési eljárás, a vasúttársaságok az ajánlattételi határidő lejártát követően az ajánlatértékelést a törvény által előírt időn belül elvégezték, a pályázat eredményét kedden kihirdették, az eljárás nyertese a Stadler Bussnang AG.

A Stadler az egyedüli ajánlattevő, az első szerelvényt 2014 márciusában kell leszállítaniuk, az utolsót 2015. szeptember 30-ig. A vonatok nettó ára 5 558 000 euró, a beszerzést európai uniós forrásból, a Közlekedési Operatív Program keretében finanszírozzák a társaságok.

A MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. közös ajánlatkérőként tavaly novemberben indított nyílt közbeszerzési eljárást villamos motorvonatok beszerzésére. Ennek keretében a MÁV-Start 42 darab, a GYSEV hat darab egyáramnemű, részlegesen alacsonypadlós regionális villamos motorvonatot kívánt beszerezni, amelyek legalább 200 ülőhelyesek, 160 km/óra sebességűek és akadálymentesek.

A motorvonatok szállítási határideje 2015. szeptember 30. A közbeszerzési eljárás ajánlattételi szakaszának lezárásáig, 2013. január 3-ig a tenderdokumentációt kiváltó nyolc gazdasági szereplő közül a Stadler Bussnang AG tett ajánlatot.

A MÁV-Start Zrt. és a GYSEV Zrt. az ajánlatot minden szempontból megvizsgálta, és az ajánlatot eredményesnek találta. A 2013. február 26-i eredményhirdetést követően a nyertes pályázóval - a vonatkozó törvényi szabályozás szerint - 30 napon belül kell megkötni a szállítási szerződést - írja közös közleményében a MÁV-Start és a GYSEV.

A kormány februárban határozatot hozott arról, hogy jóváhagyja a MÁV-Start és a GYSEV részére a villamos motorvonatok beszerzésének támogatását és kiemelt projektként kezelését, az Új Széchenyi Tervhez illeszkedően, a KÖZOP-ban. A KÖZOP-forrás biztosításával kapcsolatos előkészítő munka folyamatban van - hangsúlyozza közös közleményében a két vasúttársaság.

Rovatok