Index Vakbarát Hírportál

Másfél hónapot csúszik az E.On-vásárlás

2013. március 1., péntek 07:18

Március 19-én tartja következő rendkívüli közgyűlését az Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt., az Energiafocus.hu. úgy tudja, itt születik meg a végső döntés az E.On gázüzletágának megvásárlásáról, az adás-vételi szerződés aláírása már akár aznap, vagy a következő napokban megvalósul.

Az eredetileg kitűzött időponthoz képest legalább másfél hónapos csúszással írja csak alá a MVM Zrt., illetve a magyar kormány az E.On magyarországi gázüzletágának megvásárlásáról szóló szerződést. Az EnergiaFocus.hu több, egymástól független forrásból úgy értesült, az állami energiacég március 19-ére hívta össze következő közgyűlését, és ezen születik majd meg a végső döntés a nagykereskedő E.On Földgáz Trade, illetve a földalatti tárolókat kezelő E.On Földgáz Storage megvásárlásáról.

A lap szerint az aláírás vagy már azon a napon, vagy a következő napok valamelyikén megvalósul, a vételár pedig valahol 600 és 800 millió euró között alakul, ami alacsonyabb, mint az a 875 millió euró, melyre az állam korábban kezességet vállalt egy miniszteri költségvetési módosítás keretében.

Tavaly novemberben Orbán Viktor miniszterelnök, és Johannes Teyssen, a német E.On-csoport vezérigazgatója előzetes megállapodást kötöttek. Ebben leszögezték, még 2012 vége előtt a felek valamennyi részletkérdést tisztázzák, 2013. január 31-ig pedig alá is írják a végleges szerződést. Ezen a napon azonban a magyar kormányfő Moszkvában tartózkodott, és bár még alá nem sem írták a szerződést, ő bejelentette, hogy visszavásároltuk az E.On gázüzletágát.

Rovatok