Index Vakbarát Hírportál

A GE újabb gyárat hozhat Budapestre

2013. március 28., csütörtök 07:59 | aznap frissítve

Új üzemmel bővítheti budapesti fényforrásgyártó bázisát a General Electric (GE), amivel akár másfél száz új munkahely is létrejöhet a GE Hungary Kft.-nél − értesült a Napi Gazdaság.

A volt Tungsram-gyár abból a globális átszervezési hullámból profitálhat, amelynek keretében a GE világszerte több üzemét is bezárja és csökkenti alkalmazottainak létszámát. A GE idén januárban, a várakozásokat felülmúló negyedik negyedéves üzleti beszámoló publikálását követően jelentette be, hogy 2014-ben két észak-amerikai és egy mexikói üzemét bezárja.

Az egyesült államokbeli tervek részeként lakat kerülhet a Ravenna városában működő, csarnokok megvilágítására használt gázkisüléses (hid) lámpákat gyártó egységre is. A "meccs" ugyan egyelőre koránt sincs lefutva, de információink szerint ezt a jelenleg 164 főt foglalkoztató üzemet telepíthetik Magyarországra. Igaz, egy indiai helyszín is versenyez Budapesttel, de úgy tudjuk, a magyar főváros esélyei jobbak.

Lapunk a General Electricnél is érdeklődött, hogy az amerikai gyárbezárások miként érinthetik a hazai termelést. A hivatalos válasz szerint az itteni gyártás az energiatakarékos termékekre fokuszál, a stratégia pedig az, hogy a társaság ledrendszereket fejlesztő és komplett megoldásokat biztosító céggé alakuljon át. Tavaly mintegy 300 millió darab fényforrást gyártott a GE, e termékek innen áramlanak ki az európai, a közel-keleti és az afrikai piacra, a ledgyártásban pedig Magyarország vezető szerepet játszik a kontinensen.

A több évtizedes múltra visszatekintő ravennai lámpagyár az Ohio.com szerint egyharmad alatti kapacitáskihasználtsággal működik, a vevők ugyanis átpártoltak a kevésbé költségesen üzemeltethető, energiahatékonyabb világítási megoldásokhoz.

Ha a budapesti beruházás megvalósul, az némi gyógyírt jelenthet a korábbi években végrehajtott elbocsátásokra (bár információink szerint a reménybeli bővítés nagyjából akkora létszámot jelent, amennyivel a termelés szezonalitása miatt negyedévről negyedévre egyébként is ingadozik az itthoni gárda).

A GE 2008 végén, 2009 elején összesen félezer hazai munkahelyet szüntetett meg, a fényforrásüzletágban pedig további 2,6 ezer állás felszámolását vette tervbe, ezt később 2,1 ezerre módosították, majd bejelentették, hogy 600, 2011-ben elbocsátani tervezett dolgozót 2012 végéig tovább foglalkoztatnak. Jelenleg mintegy hatezren dolgoznak a GE magyarországi fényforrásüzletágában, míg a négy évvel ezelőtti tervek még azzal számoltak, hogy ötezren maradhatnak.

 

Rovatok