Index Vakbarát Hírportál

Álkötvények miatt büntetett a PSZÁF

2013. április 5., péntek 12:44

Hetvenmillió forint bírsággal sújtotta az XGA Vagyonkezelő Zrt.-t a PSZÁF és megtiltotta az általa végzett engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység folytatását. A társaság „kötvények” kibocsátása ürügyén több száz személytől gyűjtött engedély nélkül pénzt. Az ügyet a rendőrség is vizsgálja.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fogyasztói bejelentések alapján piacfelügyeleti eljárást folytatott le az XGA Vagyonkezelő Zrt.-nél. A bejelentések, illetve a társaság honlapja szerint ugyanis az XGA Vagyonkezelő Zrt. gazdasági tevékenysége keretében 1, illetve 3 éves futamidejű „kötvényt” bocsátott ki „zárt körben”, amelyek után évi 10-12 százalékos kamatot ígért.

500 milliót húztak be

A felügyeleti vizsgálat során elvégzett tanúmeghallgatások, pénzügyi szolgáltatói, értékpapírnyomdai és elszámolóházi adatbekérések a gazdasági tevékenység tényleges tartalmának felderítését célozták. A PSZÁF a vizsgálatot lezáró, ma közzétett határozatában megállapította: az XGA Vagyonkezelő Zrt. az elmúlt időszakban több mint 300 embernek, több „kibocsátással”, bizonyíthatóan összesen közel 500 millió forint értékben értékesített – a társaság saját megnevezése szerint – „kötvényeket”.

A PSZÁF bizonyítékai szerint ugyanakkor a társaság a kötvények kibocsátására vonatkozó szigorú jogszabályi előírások jelentős részét megszegte, így– többek között – az e tevékenység végzésére jogosult befektetési vállalkozást vagy hitelintézetet sem vett igénybe. A társaság által kibocsátott iratok tartalmilag és formailag sem felelnek meg a kötvényekre vonatkozó előírásoknak, illetve a zártkörű vagy nyilvános forgalomba hozatali követelményeknek. Az XGA Vagyonkezelő Zrt. tehát a valóságban – a kötvénykibocsátás látszatát keltve – a hitelintézeti törvényt megsértve engedély nélkül, üzletszerűen gyűjtött visszafizetendő pénzeszközöket ügyfeleitől.

A nyomozókat is érdekli

A jogszabálysértés miatt a PSZÁF 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra és megtiltotta az engedély nélküli tevékenységének folytatását. Súlyosbító tényezőként értékelték a feltárt esetek nagy számát, és azt, hogy a társaság kimagasló összegű pénzeszközt gyűjtött össze szabálytalanul.

A PSZÁF hivatalos tudomása szerint az XGA Vagyonkezelő Zrt. ezirányú tevékenységét a nyomozó hatóság is vizsgálja.

Rovatok