Index Vakbarát Hírportál

Ciprus gyorsan eladja az aranyát

2013. április 11., csütörtök 12:38

Ciprus 10 tonna, 400 millió euró értékű aranyat értékesít a World Gold Council összesítése szerint március végén 13,9 tonnás, mintegy 560 millió értékű aranytartalékából – amely a szigetország teljes tartalékának 71,4 százalékát tette ki –, kiegészítve az EU és az IMF 10 milliárd eurós mentőcsomagját. Ez állhat az arany árfolyamának mai esése mögött, áll a Conclude közleményében.

Ezen felül Ciprus további 13 milliárd eurót áldoz saját megmentésére, miután az aranytartalékok pénzzé tétele mellett a banki nem biztosított betétesek is többet vállalnak a tervezettnél, miközben 1 milliárd euró értékű, a ciprusi jog szerint kibocsátott kötvényt is továbbgörgetnek. Az arany piaci eladása rövid távon tovább csökkentheti az arany árfolyamát.

Az EU korábban azt akarta, hogy a 10 milliárd eurós mentőcsomagukhoz 5,8 milliárdot Ciprus is adjon hozzá, többek közt mondhatni pedagógiai célból is. Az országban viszont nem volt különsebebn gyorsan érétkesíthető vagyon, ezért végül még durvábbat léptek, és először a betétekből kanyarítottak le az államnak egy nagy szeletet.

Rovatok