Index Vakbarát Hírportál

Kidobták a briteket az elitből

2013. április 19., péntek 20:25

Megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását a Fitch Ratings. A cég egyebek mellett azzal indokolta a pénteken nyilvánosságra hozott döntést, hogy Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája az eddig vártnál magasabban, valószínűleg a hazai össztermék (GDP) 100 százaléka felett tetőzik az évtized közepén. Korábban a Fitch csak 96-97 százalékos államadósság-tetőzést várt. A hosszú lejáratú szuverén brit hazai és külső adósság besorolása így "AA plusz"-ra módosult.

A legnagyobb euróövezeten kívüli uniós gazdaságnak számító Nagy-Britannia már a második nagy nemzetközi hitelminősítőnél veszíti el a legjobb államadós-besorolást. A Moody's Investors Service február 22-én az általa "Aaa"-val jelölt legmagasabb szintről ugyancsak egy fokozattal, "Aa1"-re rontotta a brit kötvénykötelezettségek osztályzatát. Ők arra hivatkoztak, hogy a brit gazdaság stagnálása várhatóan az évtized második feléig eltart, és a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.

Jóllehet az államháztartási hiányt a kormányzatnak a 2009-2010-es pénzügyi évben mért - békeidőben példátlan - 11,2 százalékos GDP-arányos szintről sikerült jelentősen csökkenteni, a deficit még az idén is eléri a hazai össztermék 7,4 százalékát, és várhatóan a jelenlegi kormányzati ciklus végére sem csökken 6 százalék alá.

Az AAA-minősítéssel rendelkező országok köre egyre szűkebb. Míg a JP Morgan szerint 2007-ben még a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát "AAA" elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott országok adták, 2012 végére ez az arány 15 százalékra csökkent.

Rovatok