Index Vakbarát Hírportál

Génmódosított baktériumok csináltak dízelt

2013. április 22., hétfő 22:06

Genetikailag módosított baktériumokkal állítottak elő a hagyományos fosszilis dízel üzemanyaggal vegyileg azonos bioüzemanyagot brit tudósok - írja az Egyesült Államok tudományos akadémiájának hivatalos közlönye, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America).

A baktériumok által előállított bioüzemanyagot a fosszilis eredetű üzemanyaggal való kémiai azonosságnak köszönhetően a motorok átalakítása nélkül lehet majd használni. A módszer kidolgozása azonban még csak kezdeti laboratóriumi fázisban van. Az eljárás keretében szabad zsírsavakból anyagcserével állítanak elő különféle szénhidrogéneket genetikailag módosított Escherichia-coli baktériumok.

Bélbaktériumok zsírsavakkal

A brit Exeter egyetem kutatói Thomas Howard vezetésével, a Shell Technology Centers kutatónak együttműködésével bélbaktériumok génjeit juttattak be különféle baktériumokba, majd azokat zsírsavakból álló táptalajon tenyésztették. A baktériumok a táptalajon a dízellel vegyileg azonos különféle alkánokat (telített szénhidrogének) és alkéneket (telítetlen szénhidrogének) állítottak elő anyagcsere útján.

A jelenleg rendelkezésre álló bioüzemanyagokat előállításuk után valamilyen módon finomítani kell, mivel a forgalomban lévő motorokban közvetlenül nem használhatóak, legfeljebb csak hagyományos fosszilis üzemanyagokhoz kevert adalék formájában.

A fosszilis üzemanyag kiváltása volt a cél

"Kezdettől fogva az volt a célunk, hogy kereskedelmi tételben előállítható és a jelenleg alkalmazott motorokban közvetlenül használható bioüzemanyagot állítsunk elő" - nyilatkozta John Love, az Exeter egyetem kutatója. "Hatalmas előrelépés lenne a széndioxid-kibocsátás 2050-ig 80 százalékos csökkentésére kitűzött cél elérésében, ha széndioxid-semleges módon kereskedelmi tételekben tudnánk hagyományos dízel üzemanyagot előállítani" - mondta.

A világ növekvő energiaigényének függvényében rendkívül csábító kilátás olyan üzemanyagforrásra szert tenni, ami teljes mértékben független az olaj áringadozásától és az olajellátást bizonytalanná tévő politikai feszültségektől - írta a PNAS.

Rovatok