Index Vakbarát Hírportál

Nyertek egyszerű emberek is

2013. április 25., csütörtök 11:25

Ha valaki ebben az ügyben politikát akar látni, akkor nyilván azt fog, mondta a Népszabadságnak Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. vezetője arra a felvetésére, hogy a győztesek neveinek vizsgálatából politikai és üzleti körök egyaránt kirajzolódnak.

Szerinte nyertek olyan egyszerű emberek is, akik nem ismertek a közvélemény számára, ám erről nem beszélnek. A lapnak azt mondta, sok érdeksérelmet okozott a dohánykereskedelem átalakítása, amely most ilyen véleményeket szül.

Miután óriási felháborodás tört ki a dohánytermékeket jogosul mintegy 5400 bolt listájának keddi nyilvánosságra kerülésekor, az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is reagált a vádakra. A minisztérium védelmébe vette az elbírálást is, ami szerinte a pályázati kiírásban részletesen ismertetett szempontrendszernek megfelelően történt.

A kormány két éve jelentette be a dohánykereskedelem államosításáról szóló ötletét, a törvényjavaslatot idén februárban fogadták el. A kedden nyilvánosságra került új trafikos névsorban feltűnően nagy számban vannak egyértelműen politikaközelinek minősíthető pályázók, így például a CBA-tulajdonosok, Rogán Antal szomszédja, vagy a törvény előkészítésében is részt vállaló continentalos Sánta János, aki a jogszabály-módosítást beterjesztő Lázár János régi barátja. Szerkesztőségünkbe az eredményhirdetés óta özönlenek a panaszok, melyek alapján úgy tűnik, hogy számos régi, rutinos trafikos szorul ki a piacról, és a kormányzat deklarált szándékaival ellentétben ezek zöme pont kiskereskedő, családi vállalkozás.

Rovatok