Index Vakbarát Hírportál

Kósa: A vonatozás drágítása indokolatlan

2013. május 9., csütörtök 09:40

Kósa Lajos felülvizsgáltatná a gyorsvonat pótjegy bevezetését, a Fidesz alelnöke szerint indokolatlan és rossz döntés született, amikor az emelésről határozott a vasúttársaság, írta a dehir.hu.

Az új, gyorsvonati pótjegyet a MÁV május 15-től vezeti be egyes gyors- és sebesvonatokon.  Ára  a megtett kilométertől függően változik. Száz kilométerig 150 forinttal kell többet fizetni, 500 kilométer felett pedig 735 forint a díj. Kósa Lajos szerint a kormány célja a megélhetési költségek mérséklése, ezért határozták el a rezsicsökkentést is. Mint mondta, a gyorsvonati pótdíj bevezetése ellentétes ezzel a törekvéssel.

Ez most megint, összevetve az európai országok vasúti közlekedési tarifáival, felfelé akar kilógni a sorból. Nem helyes. Nem azt mondom, hogy a legolcsóbbak legyünk, bár jó lenne egyszer azt elérni, de legalább az átlag felett ne legyünk. A magyar vasút teljesítménye, színvonala, minősége, szolgáltatásai nem indokolják azt, hogy az európai átlagvasúthoz képest drágábbak legyenek az itthoni díjak, ezért szerintem ez egy rossz döntés, nyilatkozta Kósa Lajos.

Korábban az Indexnek élesen kritizálták a Fidesz képviselői, hogy a kormány tervei szerint a diákoknak és a nyugdíjasoknak is fizetniük kéne a gyorsvonati felárat. A kormánypárti frakció a héten már tárgyalna is a kormánnyal a kérdésről. Május közepétől csaknem mindegyik gyorsvonatra kiegészítő jegyet kell venni, amiért pluszszolgáltatás nem jár.

Rovatok