Index Vakbarát Hírportál

A bankkártya lesz a személyi Nigériában

2013. május 10., péntek 11:13

Első körben 13 millió embert vonnának be a Mastercard és a nigériai kormány közös projektjébe, hogy a személyi igazolványuk egyfajta bankkártyaként is működjön. A nigériai vezetés ugyanis szeretne elmozdulni a készpénzmentesebb társadalom irányába, írja a Financial Times.

Először az állami nyugdíjakat lehetne ezen keresztül kezelni, de kört folyamatosan szélesíteni tervezik a közszféra béreire vagy az agrártámogatásokra is. Ngozi Okonjo-Iweala pénzügyminiszter nemrég arról beszélt Cape Town-ban, hogy a kezdeményezés több bankszámla nélküli nigériait fog bevonni a formális gazdaságba. Az országban a tranzakciók elsöprő többségét még készpénzben bonyolítják.

"A program egy jó gyakorlat nekünk arra, hogy közös platformra hozzuk az állampolgárokat a kormányzati szervekkel és az elektronikus tranzakciók terjesztéshez is" - mondta Okonjo-Iweala. Nigéria a kontinens legnagyobb országa 160 millió lakosával, és az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság is.

A Mastercardnak ez a gyorsan fejlődő afrikai piac miatt éri meg, így elsőként érheti el ügyfelek millióit bankkártyakibocsátóként. Fő versenytársuk, a Visa eltérő stratégiát választott, ők kísérleti projektként inkább egy kisebb országban, Ruandában indítanak először mobiltelefonról intézhető banki szolgáltatásokat.

"Az afrikai piacok, a távolinak tűnő emberek éppenséggel ebben a kérdésben haladóbban gondolkoznak, mint néhányan a fejlettebb világban, ahol az emberek hajlamosak inkább hagyni témát, hogy majd magától kialakuljon" - mondta Ajay Banga, a Mastercard vezérigazgatója.

Rovatok