Index Vakbarát Hírportál

Ezeket a beruházásokat boríthatja a Varga-csomag

2013. május 10., péntek 14:15

A kormány több beruházást és fejlesztést elhalaszthat, vagy újratervezhet, ha az Európai Bizottság nem elégszik meg a Varga Mihály által bejelentett kiigazító csomag első lépésével, a zárolásokkal. Az építkezéseken a tervek szerint akár 60 milliárdot is spórolhatnának 2014-ben.

Ha az Európai Bizottságot sem a GDP vártnál nagyobb bővülése, sem a bejelentett zárolás nem győzné meg, a kormány előáll a kiigazítások második lépésével, a beruházások leállításával, csúsztatásával, ebből összesen 60 milliárd forintos kiadást spórolnának meg a 2014-es költségvetésben.

Melyek azok a nagyberuházások, amelyek átütemezésével a kormány spórolhat? Bár a kormány.hu-n közzétett, az intézkedésekről szóló dokumentum nem részletezi, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján mondott néhány példát. A kiigazítás második lépcsője érintheti többek közt a stadionépítéseket, a Kossuth-tér felújítását, a Tüskecsarnokot és a Debreceni Református Kollégium felújítását.

Üllői úti Fradi pálya

Az Üllői úti pályát elbontják, és helyére 22 ezer fős focistadiont építenek. Az új Albert Flórián Stadiont a mostaninál hátrébb, az Üllői úti saroktelek Gyáli út felőli részén építenék fel. Egyes híradások szerint csak 2014 őszére készülhet el. A projektre 12 milliárd forintot költenek.

Debreceni Nagyerdei stadion

A régi Nagyerdei Stadion helyén húszezer fő befogadására alkalmas aréna épül. Az ötszintes létesítményben kap helyet Debrecen legnagyobb, 1500 fős melegkonyhás rendezvényterme is. A 370 négyzetméteres öltözőblokk négycsapatos tornák megrendezését is lehetővé teszi majd. A stadionprojekttel párhuzamosan a Nagyerdő többi része - a Békás-tó, a Víztorony és az Új Vigadó környéke - is megújul részben ehhez a beruházáshoz, részben egy másik rekonstrukcióhoz kapcsolódva. A projektet kiemelt állami beruházássá nyilvánították, körülbelül 12,5 milliárd forintba kerül.

Vásárhelyi stadion felújítása

Lázár János szülőhelyén a választásokig felújítják a stadion lelátóját, új világítási rendszert szerelnek fel, kicserélik a két nagy füves pálya gyepszőnyegét, elektronikus öntözőberendezést és rekortánpályát alakítanak ki. További ütemekben szó van a székház és a raktár rekonstrukciójáról, öltözők, vendégszobák és konferenciaterem kialakításáról is. Az építés költsége 1 milliárd forint, 70 százalékban állami forrásból.

Tüskecsarnok

A 4000 fő befogadására alkalmas csarnokból a kormány egyetemi sportközpontot hozna létre hallgatóknak, amatőröknek és profiknak. A sportcsarnok mellett az eredeti terveknek megfelelően uszodát is létesítenének. A tető fénybeeresztőinek formája után Tüskecsarnoknak nevezett épület kálváriája 1994 óta tart. A projekt 1998-ban, egy ideiglenesnek vélt leállás után maradt félbe. Már elköltöttek 4-5 milliárd forintot, az azóta eltelt időben pedig még több mint egymilliárdot az őrzésre és az állagmegóvásra. Az épület 5,9 milliárd forintból készülhet el teljesen.

Kossuth tér

A korábbi tervek szerint a választásokig alapjaiban újult volna meg a Kossuth tér, ha életbe lép a kiigazítás második lépcsője, ez a felújítás is veszélybe kerül. A téren megszűnik az autóforgalom: jelenleg a 7,5 hektáros terület 43 százaléka közút. Az átépítés után ebből másfél százaléknyi marad, csak a tér déli végében, a közigazgatási minisztérium előtt futó Garibaldi utcán közlekedhetnek majd autók. Áthelyezik a villamossíneket is. A látogatók elől elzárt, biztonsági terület mérete is jelentősen csökken.

Az épület körül kb. 15 méteres körzetben lesz csak egy jelképes kordonnal elzárt terület. Andrássy emlékműve eredeti helyére kerül majd vissza, a jelenleg ott álló József Attila-szobrot pedig áthelyezik a rakparti lépcső felső részére. A Magyar Közlöny legrisebb számából kiderül, a már jóváhagyott forrásokon felül további legfeljebb 7,2 milliárd forint összegű forrást biztosít a kormány a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójára, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) központi épületének külső felújítására. Korábban a tér felújítása kapcsán 20 milliárd forint költséggel kalkuláltak.

Debreceni Református Kollégium

A Református Kollégium főépülete már megújult, a több, mint egy évig tartó korszerűsítéshez csaknem 400 millió forint európai uniós forrást és 40 milliós önerőt használtak fel. A felújítás két ütemben zajlott, 2011 augusztusára elkészült külső felújítás, az épület földszintjén új látogatóközpontot alakítottak ki, kávézóval, emléktárgybolttal és szociális helyiségekkel. Megújultak a kiállítóterek és a hozzájuk tartozó gépészeti rendszerek, valamint a gyűjteményi raktárak. A tetőt és a külső homlokzatot felújították, az ablakokat pedig kicserélték. A Kollégium teljes felújítása további mintegy 3 milliárd forintba kerül.

Az említett beruházásokon kívül a megtakarítások áldozatául eshetnek más építkezések is, a Baross tér felújítása, a Ferenciek tere felújítása, a fővárosi bíróság-építések, az Erzsébet-téri gödörhöz kapcsolódó átalakítás, vagy akár a Ludovika Campus fejlesztései.

Rovatok