Index Vakbarát Hírportál

Ömleni fog az olaj Amerikából

2013. május 15., szerda 16:34

Alapvetően átalakítja a globális olajpiacot a következő öt évben az észak-amerikai olajtermelés, valamint a fejlődő térségek finomítói kapacitásának növekedése - írja az IEA Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency) évente kibocsátott MTOMR középtávú olajpiaci jelentése (Medium-Term Oil Market Report).

Az észak-amerikai olajtermelés növekedésével létrejött kínálati sokk éppen olyan meghatározó hatással lesz az olajpiaci helyzetre a következő öt évben, mint amilyen a kínai kereslet rohamos növekedése volt az elmúlt 15 évben. A kereslet-kínálati helyzet módosulása nemcsak az olajipari vállalatokat készteti majd beruházási stratégiájuk átgondolására, de megváltoztatja az olaj szállításának, tárolásának és finomításának bevett gyakorlatát is.

Jön az amerikai palaolaj

Az MTOMR megállapítása szerint az észak-amerikai olajkínálat növekedésének hatása végiggyűrűzik majd a világpiacon. A palaolaj-kitermelés az előrejelzés öt éves időtávjában Észak-Amerikán kívül nem fog számottevő jelentőségre szert tenni, de a célra kifejlesztett technológia a hagyományos olajmezőkön is alkalmazásra kerülhet, növelheti az ottani kitermelést, és nagyobb kockázatú mezőket is bevonhatja az olajipari vállalatok feltárási-fejlesztési terveibe.

A folyó negyedévben történhet meg első alkalommal, hogy a nem OECD-országok olajkereslete felülmúlja az OECD-országokét. Ezzel párhuzamosan a nem OECD-országok nagyléptékű olajfinomító-fejlesztései is gyökeresen átformálják a világ finomítóiparát és olajkereskedelmi gyakorlatát. Az európai finomítókat egyre fokozódó piaci nyomás alá helyezi az észak-amerikai olajtermékexport és az ázsiai, valamint közel-keleti olajtermék-kínálat.

"Észak-Amerika az egész világon végiggyűrűző kínálati sokkot idézett elő" - mondta Maria van der Hoeven, az IEA igazgatója a londoni Platts Crude Oil Summit konferencián. "A jó hír az, hogy enyhül kissé az elmúlt évekre jellemző szűkös kínálat. Az a technológia pedig, amely megnyitotta az olajcsapokat olyan helyeken, mint Észak-Dakota, a világ más területein is alkalmazható lesz, és lehetővé teszi az ismert készletek átértékelését. Abból a folyamatból azonban, ahogy a feltörekvő országok a globális finomítói és keresleti szektor meghatározó tényezőjévé növik ki magukat, nem fog mindenki győztesen kikerülni" - mutatott rá.

Sok nem hatékony finomítót fognak bezárni

A geopolitikai kockázatok nem tűnnek el ugyan a következő öt évben, a piac kereslet-kínálati viszonyai kiegyensúlyozottabbakká válnak. A MTOMR-tanulmány előrejelzése szerint az észak-amerikai olajtermelés 2012-től 2018-ig napi 3,9 millió hordóval (mb/d) emelkedik, ez közel kétharmada a nem OPEC olajtermelés becsült 6 millió hordós növekedésének. A világ finomítói kapacitása ezalatt az idő alatt 9,5 millió hordós mb/d növekedést ér el, elsősorban Kína és a Közel-Kelet közreműködésének köszönhetően.

Az OPEC termelése továbbra is meghatározó része marad a világtermelésnek, a termelési kapacitás növelését azonban nagyban hátráltatják majd az észak-afrikai és szub-szaharai politikai kockázatok. Az OPEC olajtermelése az előrejelzési periódusban napi 1,75 millió hordóval napi 36,75 millió hordóra emelkedik, ami napi 750 ezer hordóval marad el a 2012-es előrejelzésben becsülttől.

A nem OECD-térség finomítói kapacitásának növekedése módosítja a globális ellátási csatornákat, lejjebb szorítja a finomítói marzsot és a kapacitáskihasználási arányt, valamint fokozza az OECD-térségben, elsősorban is Európában a finomító bezárások kockázatát. Az ellátási csatornák módosulása, a szállítási útvonalak meghosszabbodása pedig növeli az ellátási fennakadások kockázatát és volatilis piaci helyzetet teremthet az olajtermék-importőr országokban - írja az IEA olajpiaci jelentése

Rovatok