Index Vakbarát Hírportál

Válogatósabbá válhatnak az anyabankok

2013. június 20., csütörtök 08:55

Várhatóan a korábbinál szelektívebb befektetési hozzáállásra térnek át közép- és kelet-európai érdekeltségeikkel kapcsolatban a nyugat-európai tulajdonos bankok, mivel csökken a térségi leánybankok jövedelmezősége - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja szerint ha a nyugat-európai anyabankok valóban az eddigieknél szelektáltabb tőkejuttatási gyakorlatra váltanak, az az európai felzárkózó gazdaságokban működő érdekeltségek finanszírozási forrásainak további szűkülését eredményezheti. A Moody's londoni szakelemzői ugyanakkor valószínűtlennek nevezték, hogy a nyugati tulajdonos bankok kivonnák befektetéseiket a közép- és kelet-európai bankrendszerekből, tekintettel arra, hogy ez a piac még mindig vonzó - jóllehet korlátozott - megtérülést kínál a nyugat-európai bankcsoportoknak, miközben hazai piaci lehetőségeik a pénzügyi válság utóhatásaként továbbra is szűkösek.

Jóllehet a felzárkózó európai piacokon elért jövedelmezőségi mérőszámok az utóbbi időben - legalábbis szelektív alapon - javulnak, nem érik el azt a szintet, amely mellett számolni lehet a nagyarányú tőke- és finanszírozási injekciók valószínűségével a válság előtti időszakra jellemző mértékben.

Ugyanakkor az sem várható, hogy az anyabankok olyan stratégiai döntéseket hoznak, amelyek jelentősen aláásnák vagy gyengítenék a teljesítő érdekeltségek jelenlegi profilját - áll a Moody's szerdai londoni elemzésében. A hitelminősítő szerint a közép- és kelet-európai piacok kínálta átlagon felüli - jóllehet korlátozott - megtérülések továbbra is pénzügyi ösztönzést jelentenek az anyabankok számára, és azokat a tulajdonos bankokat, amelyek elhagyták a térséget, más nyugati csoportok váltották fel, jelezve, hogy a piacvezetők bankcsoportok részéről folyamatos a szelektív érdeklődés a térség iránt.

Rovatok