Index Vakbarát Hírportál

Vesztenek a települések a szemétszállításon

2013. június 25., kedd 08:11

A Magyar Nemzet szerint részben az önkormányzatok fizethetik meg a szemétszállításban július 1-jén életbe lépő rezsicsökkentés árát.

A lap keddi száma szerint van olyan helyhatóság, amelyik emiatt saját üzemeltető céget sem bírt alapítani, mert a korábban jelentkező szakmai befektetők később elálltak a szerződéstől.

Biztosan nem lesz nyereséges eleinte a szemétszállítási tevékenység - mondta a Magyar Nemzetnek Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke.

Annyira nem lesz extraprofit, hogy veszteséges lesz

Schmidt Jenő szerint a kormányzat intézkedései helyesek, mert így az ágazatban nem keletkezik majd extraprofit. Jelenleg a lakossági hulladékgazdálkodásban a cégek 60-70 százaléka önkormányzati tulajdonú, így ezek képesek átvenni a külföldi multik szerepét. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a települések a lerakási adó és a rezsicsökkentés kapcsán keletkező esetleges veszteségek fedezésére bármilyen kompenzációt kapnának az államtól - mondta.

Az állami vezető szerint az átalakulások miatt nem várható fennakadás a szemétszállításban. A TÖOSZ elnöke szerint egyrészt abban bíznak, hogy a termékdíjból származó bevételből az önkormányzatok a korábbiakhoz képest több juttatást kaphatnak, emellett a hatékonyságnöveléssel csökkenthetők a veszteségek. Hozzátette: a szemétszállító cégek többségénél profiltisztításra van szükség, ki kell rostálni a társaságok szerződéseit, amelyek például sportcsapatok vagy más szervezetek támogatását tartalmazzák.

Rovatok