Index Vakbarát Hírportál

Luxusfejlesztésre készül az állam

2013. július 4., csütörtök 13:16

Kiemelt állami beruházásként sí- és rekreációs központot tervez építeni a kormány a Normafára. , A Normafa Park beruházás koncepcióját, valamint a kivitelezéshez és működtetéshez szükséges jogszabályokat augusztusig kell kidolgoznia a Belügyminisztériumnak.

Hosszabb útvonalon a fogaskerekű

Az biztos, hogy felvinnék a fogaskerekűt a Normafáig, ezt egyébként a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) már 2007 óta szorgalmazza, és a főváros tavalyelőtt komolyabban is elkezdett foglalkozni a tervvel. Nemrég a Közlönyben már meg is jelentek a Normafa rehabilitációjára vonatkozó kormányhatározat részletei:

Régi kormányzati terv a terület átépítése a Pénzcentrum szerint. Ők úgy tudják, hogy már ki is jelöltek egy miniszterelnöki megbízottat. "Vincze P. Márton segíti a munkánkat a Normafa fejlesztésével kapcsolatban" - válaszolta nekik áprilisban Váczi János, a Hegyvidéki Önkormányzat alpolgármestere. Vincze P. Márton a Testnevelési Egyetem atlétikai, illetve síszakedzői szakán végzett, jelenleg a rendőrök, a terrorelhárítók és a katasztrófavédők kiképzését irányító Rendészeti Szervek Kiképző Központjának (RSZKK) vezetője.

Sílift, hóágyú

A fogaskerekű útvonala meghosszabbodna egyfelől a Széll Kálmán térig, illetve a másik oldalon a Normafáig, ahol a korszerűsítés a síélet újraélesztését is jelentené, négy sílifttel, hóágyúval és megfelelő számú parkoló kialakításával.

Finta Sándor, Budapest korábbi főépítésze szerint hiánypótló lenne a fogaskerekű meghosszabbítása "A Normafánál pedig szintén elfeledett funkciók vannak, amelyek korábban népszerűek voltak, sőt olyan különlegességek is, mint a régi síugrósáncok," mondta.

"A fogaskerekű integrálása a közösségi közlekedés rendszerébe nemcsak a hivatásforgalmi közlekedést segítené elő ezen a szakaszon, ezzel csökkentve a belváros felé áramló gépjárműforgalmat, de nagymértékben hozzájárulna a Normafa újjáéledéséhez, széles korosztály számára egész évben jól kihasználható, sport-, szabadidő- és turisztikai célú fejlesztéséhez" - magyarázta a lapnak a szakember.

"A koncepció lényege, hogy a Budapesten illetve a Hegyvidéken élők számára megpróbáljuk visszaállítani a környéken a 70-es évekig működő intenzív, egyedülálló sí életet. Optimális esetben ez a fejlesztés összekapcsolható a Fogaskerekű vasút rehabilitációjával" mondta a lapnak korábban Váczi.

Rovatok