Index Vakbarát Hírportál

Újra egekben az olajár

2013. július 4., csütörtök 10:10

A könnyű olaj hordónkénti ára több mint egy éves csúcsot, több mint 100 dollárt ért el az egyiptomi puccs hatására.

Az amerikai olaj ára 1,64 dollárral drágult, és barrelenként 101,2 dollárt ért el. Ez a legmagasabb ár 2012 májusa óta, amikor a Brent minőségű olaj ára 105,76 dollárra emelkedett, írja a BBC. A drágulás oka legnagyobb részben az egyiptomi helyzet. A hadsereg ugyanis megbuktatta Mohamed Murszi elnököt, felfüggesztették az alkotmányt, tegnap pedig már házi őrizetbe is helyezték Murszit.

A kereskedőket nyugtalanitja, hogy a az erősen bizonytalan egyiptomi helyzet miatt megakadhat az olajszállítás a Szuezi-csatornán keresztül. A Szuezi-csatornáért felelős hatóság azonban közölte, hogy rendelkezik minden olyan felhatalmazással, amely a csatorna működtetésére vonatkozik,  őket nem korlátozák a törvények vagy hogy épp milyen egyiptomi kormány van hivatalban. A Szuezi-csatornán halad át naponta a világ olajszállításának 2 százaléka.

Az olaj iránti kereslet növekedése is felhajtotta az árakat. Ez az egyiptomi eseményeken kívül azzal is magyarázható, hogy átmenetileg visszaestek a Kanadából érkező szállitások, továbbá növekedett a kereslet egy Indiana állambeli finomitó részéről, amely éppen újrakezdte a műödését.

Az amerikai energiaügyi minisztérium emellett közölte, hogy az Egyesült Államokban a heti olajkínálat 10,3 millió hordónyival csökkent. Ez volt a legnagyobb csökkenés 13 év óta, ami háromszorosan haladta meg a korábban várt mértéket.

Rovatok