Index Vakbarát Hírportál

Az izraeli jegybankár lopási ügye a gond

2013. július 15., hétfő 11:27

Késik Jákov Frenkel izraeli jegybanki elnök kinevezése, mert kiderült, hogy 2006-ban a hongkongi repülőtér vámmentes boltjában egy üveg parfüm ellopásával vádolták, és ezt elfelejtette ismertetni a hivatalba lépését jóváhagyó bizottsággal.

Frenkel szerint szerencsétlen félreértés történt, amikor évekkel ezelőtt 24 órára előállították Hongkongban, mert egy ki nem fizetett parfümöt találtak nála. Később a kínai hatóságok bocsánatot kértek tőle és örültek, hogy nem perelte be őket, mondta Frenkel.

Jákov Frenkel 1991-től 2000-ig két elnöki perióduson keresztül már irányította az izraeli nemzeti bankot. Érdemeként ismerték el, hogy a nyugati államokban elfogadott szintre szorította le az inflációt, valamint liberalizálta az izraeli pénzpiacokat és a valutakereskedelmet.

Sokan ugyanakkor kifogásolják Frenkel személyét, mert mint egy 2002-es állami számvevőszéki jelentés megállapította, több százezer sékelnyi, vagyis sok millió forintnyi jogosulatlan fizetséget vett fel. A pénzt végül visszafizette az államkasszába.

A Globes című izraeli gazdasági lap szerint megnehezíti a kinevezésről döntő bizottság dolgát, hogy Frenkel ellen több civil, illetve közhasznú szervezet is panaszt emelt a legfelsőbb bíróságnál. 
Izraelben azért kell új elnököt választani a jegybank élére, mert a posztot 2005 óta nagy sikerrel ellátó Stanley Fisher januárban bejelentette, hogy két évvel második megbízatásának lejárta előtt távozik a pénzintézett éléről.

Rovatok