no

Index Vakbarát Hírportál

Itt a nemzeti adóstérkép

2013. július 18., csütörtök 07:43 | aznap frissítve

Budapesten a XIII. kerületben van a legtöbb adótartozó, Soroksáron viszont csak 13-an vannak. Fejér megye tele van velük, de Vast és Tolnát kerülik. A fővárosban inkább a cégeikkel trükköznek az emberek, vidéken inkább az egyéni vállalkozó lehet a gyanús. Most megmutatjuk az összeset az Indexen.

Az adóhivatal szerint 5700-nál is több adótartozó van ma Magyarországon. A valós szám ennél persze jóval nagyobb, mert a NAV nem listázza azokat a magánszemélyeket és egyéni vállalkozókat, akik 10 milliónál kisebb adótartozást halmoztak fel. A cégeknél ennek a tízszerese – 100 millió forint – az a határ, ami fölött mindenki felkerül a nyilvánosan elérhető szégyenlistára. Ezeket az adatokat felhasználva elkészítettük, és a jövőben rendszeresen frissítjük az Index össznemzeti adóstérképét.

Darabszámra a legtöbb adós Pest, Fejér és Bács-Kiskun megyében van, de a helyi lakosok arányában Fejér megye a legfertőzöttebb – ezt a megyék színezésével érzékeltetjük. A térképre nagyítva piros pontokkal jelöljük a magánszemélyeket, kékkel a cégeket. Utóbbiaknál azt is jelezzük, ha éppen felszámolási vagy végelszámolási eljárás zajlik ellenük.

Térképünkön, ahogy a NAV adatbázisában is, minden cég és ember név, utca illetve házszám szerint szerepel. Hátha a szomszédja, a főnöke, az anyósa vagy az üzleti partnere is köztük van, úgyhogy figyelmesen keresgéljen! Zoomolásra fel, ha rendesen belenagyít, az összes közzétett adós nevét megtalálja a pontos címükön.

A városok versenyét 1676 adóhátralékossal toronymagasan Budapest nyerte – az adósok közel harmada itt összpontosul – , de ötvennél több pontot jelöltünk meg Debrecenben, Székesfehérváron, Miskolcon, Győrben, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Kecskeméten és Tatabányán is. Ami jó hír, hogy csak 1067 településen van legalább egy adótartozó a közel 3200-ból, magyarul a településeinek közel kétharmadán nincs olyan cég vagy magánszemély, akinek a NAV-feketelistát elérő tartozása van.

Sok az adós az Újlipótban

De azért Budapesten belül is jó nagy különbségek vannak. A legtöbb adótartozó magánszemélyt és vállalkozót, összesen 160-at, az Angyalföldön (a XIII. kerületben) találtuk.

Dobogós még Óbuda (a III. kerület) és Újbuda (a XI. kerület), illetve a százas határ fölött van Zugló és a XV. kerület. A legbecsületesebb fővárosi kerület elismerés Soroksáré lett. (A kerületek sorrendjét nem a lakosság arányában állítottuk fel, úgy természetesen más kép rajzolódna ki.)

 Budapesti kerület  Adótartozó magánszemély (db)  Adótartozó cég (db)  Összesen (db)
XXIII. kerület 5 8 13
XX. kerület 14 12 26
XXII. kerület 11 16 27
XIX. kerület 15 19 34
I. kerület 15 20 35
XXI. kerület 11 32 43
XVII. kerület 38 11 49
XII. kerület 26 24 50
XVI. kerület 38 18 56
XVIII. kerület 30 36 66
IX. kerület 23 44 67
VIII. kerület 29 50 79
X. kerület 38 43 81
IV. kerület 39 45 84
VI. kerület 32 52 84
II. kerület 47 38 85
V. kerület 23 68 91
VII. kerület 42 49 91
XV. kerület 39 62 101
XIV. kerület 44 64 108
 XI. kerület  40  73  113
 III. kerület  52  75  127
 XIII. kerület  55  105  160

A legbecsületesebb Vas és Tolna

Ha a tízezer lakosra jutó adótartozók arányában tesszük sorrendbe a megyéket, akkor 3,5-ös átlagával Vas megye kerül az élre. Itt ugyan hattal több adós van, mint a térképen szintén világossal színezett Tolnában, de Vasban 255 ezren laknak, Tolnában meg csak 230 ezren, emiatt jobb az arány.

A lista másik végén – igaz nem megyeként – Budapest állhat tízezer lakosra vetített 9,7-es átlagával, aztán a már említett Fejér megye jön, ahol tízezer emberre kicsit több mint nyolc nagypályás adóhátralékos jut. Az országos átlag egyébként 5,1 fő. Az átlag alatt van tíz megyénk: Komárom-Esztergom, Szabolcs, Somogy, Csongrád, Győr, Hajdú-Bihar, Békés, Baranya, Borsod és Tolna megye is, tehát lényegében az ország teljes keleti fele plusz pár megye. Elképzelhető, hogy ezeken a területeken arányaiban többen halmoztak fel jóval kisebb adóhátralékokat, de ezt nyilvánosan nem listázza az adóhatóság.

Ami érdekes, hogy miközben az országban arányaiban mindenütt a magánszemélyek és a magánvállalkozók között akad több adóhátralékos, tehát a céges szektor százmillió fölötti tartozása jóval ritkább, Budapesten pont fordított a helyzet: itt tízezer lakosra vetítve több a céges adós (5,6), mint a magán (4,1).

Kamucégek, behajthatatlan tartozások

Mivel a NAV nem közli, hogy az adósok pontosan mennyivel tartoznak, így erről csak a valóságot alulról súrló becsléseink lehetnek. A listán 3900 magán és 1800-nál is több céges adós szerepel. A tíz- és a százmilliós belépési szintekkel számolva ezek összadóssága legalább 221 milliárd forint, de egyébként valószínű, hogy ennél jóval több – lista a legnagyobb adótartozókról itt.

A pénz nagyrészt azonban már behajthatatlan. A listára felkerült cégek bő kétharmada ellen felszámolási vagy végelszámolási eljárás van érvényben, azaz esetükben már nagyon kevés az esély tartozásaik rendezésére. Még úgy is, hogy az eljárásokban az adótartozások befizetése az első helyen szerepel. Csak ezzel a céges körrel számolva vagy 130-140 milliárd forintot, illetve ennek a pénznek a nagy részét már hiába kergeti a NAV, a teljes adótartozás behajtására legfeljebb 400-500 cégnél van esély.

A listán persze sok a kamu, vagy legalábbis a kamunak tűnő cég, de a panelrengeteg közepére bejelentett magánszemélyek tízmilliós tartozásai mögött is sok esetben valamiféle csalás van. Budapesten például a Múzeum körút 13-ban féltucat felszámolás vagy végelszámolás alatt álló cég van, Újbudán a Mészöly utca 4. alagsorában nyolc ilyen vállalkozás van, de a térképen máshol is bőséggel találtunk ilyen pontokat.

Harcot hirdettek

Az utóbbi egy-másfél évben több település vezetői döntöttek úgy, hogy a nyilvánosság, a megszégyenítés erejével lépnek fel a legnagyobb adótartozók ellen. Van, ahol a NAV-adatok alapján teszik helyben is láthatóvá az adóelkerülőket (helyi lapban, hirdetőtáblán), de van, ahol a helyi adókat nem fizetők listája is nyilvános.

Hasonló megoldást választottak Kistarcsán, Bátaszéken, Kaposváron, Simontornyán és Siklóson; ezek eredményéről azonban egyelőre semmit nem tudunk. Ha ön igen, vagy vannak más települések, ahol a testület hasonlóan lép fel az adóelkerülőkkel szemben, akkor várjuk levelét a tema@mail.index.hu címen.

Rovatok