Index Vakbarát Hírportál

Százmilliárdos kárt okoz a forróság

2013. augusztus 7., szerda 07:44 | aznap frissítve

A kukorica esetében a tönkrement termés már most elérheti a kétmillió tonnát, a 6 millió tonnás eredmény elérése sem tűnik biztosnak – mondta a Világgazdaságnak a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Vancsura József a lap szerdai számában kifejtette: a kiesés még a csökkenő terményárak mellett is jelentős árbevétel-elmaradást jelent a gazdáknak. A jelenleg a piacon érvényes, 45 ezer forint körüli tonnánkénti árat alapul véve a hőhullám okozta kiesés elérheti a 90 milliárd forintot, sőt, ha továbbra is fennmarad a jelenlegi csapadékmentes, forró időjárás, meg is haladhatja azt.

A napraforgó esetében is biztosra vehető a kár, ám annak mértékét ma még nehéz lenne megjósolni – tette hozzá. Magyarország idei kukoricatermése nem lesz több 6 millió tonnánál – jelentette ki a lapnak Raskó György agrárközgazdász is, aki szerint a hőség, és a csapadék hiánya hetente egymillió tonnával csökkenti a várható terméseredményt.

Az agrárközgazdász szerint a szárazság a tejtermelésre is rossz hatással lesz. "Már most látszik, hogy az elszáradt kukoricából nyert siló beltartalmi értéke sovány lesz, ez pedig később, jövőre, tükröződni fog a tej árában is, valamint tovább csökkenhet a tejtermelés Magyarországon" – tette hozzá.

Így hal meg a fogyasztás

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kereskedők többsége tudja, hogy egyes termékekből, mint a baromfi, sertés vagy tej, egész Európában hiány van. A magyar beszállítók pedig ilyenkor - és nem először - hátat fordítanak a magyar piacnak és exportálnak - olvasható a lap szerdai számában. Vámos szerint, ha rákényszerítik a kiskereskedelemre a magasabb árakat, az fogyasztáscsökkenést okoz - utalt az e-útdíjra Vámos.

Az áremelkedési folyamat jelen pillanatban kordában tartható, ám hamarosan érkeznek az aszályos időszakról az adatok, és ha kiderül, hogy nemigen lesz takarmány az országban, az gyorsan végigszalad a húsiparon, és elszállnak az árak.

A gyenge forint továbbra sem kedvez a belpiaci áraknak, a termelők inkább exportálnak, szűkítve a belső árualapot, illetve a hiánycikkeket a kereskedők csak nagyon drágán képesek importálni. Ehhez párosul az unió legmagasabb áfaszintje. Mindez erősíti a belső árakat és "öli" a fogyasztást - írja az újság.

Rovatok